Разработиха лазерна технология срещу хъркане

Лазерна операция за изрязване на части от езика ще предпази от неприятното хъркане по време на сън, обявиха специалисти.

Близо 40% от населението хърка, което в голяма част от случаите се дължи на неправилно дишане. Хъркането може да е причинено от блокиране на дихателните пътища и сливиците. Липсата на кислород причинява неприятните звуци, които издават както мъжете, така и жените през нощта, припомня агенция БГНЕС.

След сън хъркащите се чувстват уморени и изтощени и често с главоболие. Това може да има сериозни здравословни последствия като по-висока опасност от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, инсулт и диабет тип две. Възможни са нарушения на паметта и концентрацията.

Учените решиха този проблем с помощта на нова технология, която нормализира дишането и така спира хъркането. Става дума за специална лазерна операция, по време на която се изрязват всички пречещи на нормалното дишане тъкани, в това число и задната част на езика. Процедурата, наречена Да Винчи се извършва от робот и се прилага също при отстраняване на рак на простатата.

Според официалните данни 80% от операциите Да Винчи завършват с успех и пациентът вече няма проблеми с хъркането.

Снимка: sxc.hu