Разсейване при хранене засилва опасно апетита

жена вечеря
Wine on table, woman eating in the background, selective focus, canon 1Ds mark III

Разсейването по време на ядене засилва опасно апетита, предупреждават експерти.

Гледането на телевизия и игричките по смартфона по време на ядене може да са опасни за фигурата.

Колкото повече човек е съсредоточен в яденето си, колкото повече помни какво е закусвал или обядвал, толкова по-рядко похапва, съответно по-малко рискува да напълнее.

До този извод стигнали изследователи от Бирмингамския университет, провели няколко изследвания, пише британския вестник Daily Mail, цитиран от агенция БГНЕС.

При първия експеримент взели участие 39 жени с нормално тегло. Те били разделени на 3 групи. Жените от първата група трябвало да се занимават с компютърни игри по време на обяд, като игрите били за награда. Жените от втората група също играели на компютъра по време на обяда, но не за награда. Участничките в третата група прости си обядвали, без да се разсейват с други неща.

Обядът съдържал 400 калории и включвал няколко блюда, които трябвало да бъдат изконсумирани от всички групи. Вечерта на жените били предложени печени сладки. Учените пък проследили колко били изядени от всяка една участничка. И така, жените от първата и втората група изяли съответно с 69% и 29% повече печени сладки от жените в третата група.

Във втория експеримент участвали 63 доброволци. На тях им било предложено да изядат суха с хляб. Част от тях гледала телевизия, а друга не се отвличала със странични занимания. Вечерта пак им били предложени печени сладки. Резултатът бил сходен: тези, които гледали телевизия, изяли с 19% повече сладки от участниците, които не се разсейвали с други занимания по време на яденето.

Снимка: Емилиано До Лаурентис