Разходка сред природа за заспиване навреме

жена спи

Учени откриха ключ към заспиването навреме.

Екип от американски и шведски учени предложиха рецепта за заспиване навреме.

Изследване по темата е публикувано в специализираното списание Current Biology, цитирано от агенция БГНЕС.

Излизането сред природата през почивните дни, според авторите на статията, е достатъчно за нормално начало на съня през делничните дни.

Учените препоръчват през деня повече време да се прекарва на слънчева светлина, а вечерта изкуственото осветление с електрически източници да бъде ограничено.

Изводите на изследователите са подкрепени от изследване на 14 доброволци, които са имали проблеми със съня. Девет от тях са излизали сред природата през почивните дни, а петима са оставали у дома. Оказало се, че през делничните дни хората от първата група са успели да възстановят режима на нормалния сън, докато при другите проблемите със съня останали.

Предполага се, че върху циркадните ритми на човека, именно при заспиване, определящо влияние оказва нивото на мелатонина в епифизата и кръвта.

Епифизата, наричана още пинеална жлеза (corpus pineale) или шишарковидно тяло, се намира в пряко взаимодействие с междинния мозък. Жлезата изработва серотонин, който се превръща в мелатонин. Продукцията на хормона се стимулира от тъмнината.

Изменението на количеството на този хормон влияе и върху половото развитие в първите години на развитието на човешкия организъм.

Снимка: planetchopstick