Разширяват забраната за пушене

цигара

Министерството на здравеопазването (МЗ) изготви промени в Закона за здравето, които разширяват забраната за пушене в закрити и на някои открити обществени места.

Ограничаването на тютюнопушенето е сред основните приоритети на Министерството на здравеопазването, заяви зам-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на кръглата маса „По-добри закони – за по-добро здраве. Подобряване на здравните политики за ограничаване на тютюнопушенето“, която се проведе на 5 декември 2018 г., съобщиха от здравната институция.

Зам-министърът припомни, че Световната здравна организация (СЗО) е изпратила до всички законодателни органи препоръки да бъдат разширени мерките за забрана на тютюнопушенето, като те са отразени в предложените изменения в Закона за здравето.

Трябва да си дадем ясна сметка, че тези забрани не целят само опазването здравето на непушачите, целта ни е да предпазим и самите пушачи, каза Йорданова.

От една година Министерството на здравеопазването ясно и открито споделя всички притеснения, които съпътстват работата ни най-вече при упражняването на контрола по отношение забраната за тютюнопушене. Разчитаме на неправителствените организации, академичната общност и българските лекари, за да сме сигурни, че разполагаме с независими и обективни изследвания, които да ни послужат за основа при предложенията за законодателни промени, допълни тя.

Снимка на запалена цигара: Ралф Кунце