Ракия срещу лош холестерол

ракия

Учените откриха някои лечебни свойства на любимата на много българи алкохолна напитка ракия.

Умерената консумация на ракия повишава концентрацията на добрия и намалява нивото на лошия холестерол, показва изследване.

Лош холестерол се нарича LDL-холестерол в кръвната картина и означава липопротеини с ниска плътност (Low Density Lipoprotein). Добрият холестерол е HDL-холестерол (High Density Lipoprotein) и е с висока плътност.

Липопротеините с ниска плътност пренасят холестерол и триглицериди към тъканите. Те могат да се отлагат в стените на артериите, където холестеролът им става част от атеросклеротичните плаки. Затова холестеролът в LDL се нарича “лош”.

Винаги е съществувало общественото убеждение, че ракията е лековита, но фактът, че питието е полезно за здравето вече е потвърдено от медицински изследвания, съобщава агенция БГНЕС.

Умерената консумация на алкохол влияе благоприятно върху кръвното налягане. Хората, които консумират ракия, по-рядко боледуват от сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.

Само една чашка ракия лекува възпаления на вътрешните стени на кръвоносните съдове, в които се намират мастни натрупвания. При спукване те могат да доведат до инфаркт, а също и до образуване на тромби.

Но в случай на дългогодишно употребяване на алкохол в големи количества, ефектът е обратен. Кръвното се повиша, а много често се стига до удебеляване на сърдечния мускул и хипертония.

Допустимата дневна консумация на спиртни напитки е 10 грама за жените и 20 г за мъжете, като два дни от седмицата трябва да са свободни от консумация на алкохол, се посочва в Националната програма за предотвратяване злоупотребата с алкохол в Република България 2009-2013 г. на Министерството на здравеопазването. Чашка 50 мл ракия се равнява на 16 грама алкохол.

Снимка на чаша с ракия: Zdraven.bg