Ракът изпревари сърдечните заболявания по смъртност в някои страни

Ракът е №1 причина за смърт в някои държави с население с висок и среден доход.

Ракът бавно става водещата причина за смърт сред богатите и със средни доходи нации, надминавайки сърдечните заболявания, сочат резултатите от световно изследване, извършено през последните 10 години, публикувано в изданието The Lancet на 3 септември 2019 г.

Проучването е анализирало причините за смърт в 21 държави на пет континента в периода 2005-2016 г., обяснява проф. д-р Салим Юсюф, изпълнителен директор на Института за изсрледване на здравето на населението към университета МакМастър в Канада, главен автор на изследването.

В световен мащаб основната причина за смърт сред хората на възраст 35-70 години са сърдечно-съдовите заболявания, но изследване показва, че ракът е по-обичайна причина за смърт в държави с висок и среден доход на населението.

Тези държави включват Швеция, Канада, Чили, Аржентина, Полша и Турция.

Сърдечните заболявания остават водеща причина за смъртност сред хората от средна възраст в глобален мащаб, като те съставляват повече от 40% от смъртните случаи, показват данните. От сърдечни заболявания по целия свят са починали около 17.7 милиона души през 2017 година.

От известно време в някои държави смърността от сърдечно-съдови заболявания намалява.

Но в по-богатите държави ракът убива повече хора, отколкото сърдечните болести.

Светът е свидетел на нов, епидемичен преход между двете категории незаразни заболявания, а кардио-васкуларните болести не са вече водещата причина за смъртността в държавите с висок жизнен стандарт, заяви Жил Дагене, професор в Университета по кардиология и пневмология в Квебек и университета Лавал в Квебек, Канада, един от авторите на проучването.

То показало, че ракът е втората най-честа причина за смъртност в глобален мащаб през 2017 г., като от него са починали 26%. Докато броят на сърдечните заболявания рязко намалява глобално, ракът ще се превърне във водеща причина за смъртност само до няколко десетилетия, твърди ученият.

В рамките на проучването са били изследвани повече от 162 хиляди души в държави с нисък, среден и висок жизнен стандарт в продължение на десетилетие. Установено било, че хората в по-бедните държави е с 2.5 пъти по-вероятно да починат от сърдечна болест, отколкото тези в по-богатите държави.

Неинфекциозните заболявания като рак и пневмония са по-рядко срещани при държави с ниски доходи, отколкото при по-богатите.

Второ проучване, чийто автори са част от екипа на първото и също публикувано в The Lancet на 3 септември 2019 г., разглеждащо данни от над 155 хиляди пациенти в същите 21 страни, установява, че повечето от смъртните случаи от сърце са предотвратими и се отнасят към малко на брой така наречени „променящи се рискови фактори“. Те вкючват високото кръвно налягане, тютюнопушенето, ниското образование, слабата физическа активност, замърсяването на въздуха на открито и закрито.

И двете изследвания имат ограничения – те не включват всички държави. Допълнителни изследвания трябва да бъдат проведени, за да бъде определена световната тенденция за причините за смърт.

Трето изследване, публикувано в изданието Annals of Internal Medicine на 18 декември 2018 г., показва, че ракът е водеща причина за смърт и в някои американски щати.

Снимка на карцином: Йейл Росен