Ракът на устната кухина е лечим

жена гълта огън

Всяка година се регистрит в света по 300 000 нови случая на рак на устната кухина. Как е в България?

Ракът на лицето и на устната кухина е заболяването на бедните хора за жалост. Много голяма група от тези хора имат проблеми с денталното здраве. Други пациенти идват късно, защото биват по някакъв начин забавяни, а забавянето е един процес, който е по-скоро не е целенасочен, а по-скоро случване на нещата.

Това каза доц. д-р Павел Станимиров, специалист по лицево челюстна хирургия, пред агенция БГНЕС.

Доц. Станимиров говори за рак на лицето и устната кухина по време на национална среща с медиите на Фондация МОСТ – медии, общество, семейство, традиции Лечение – леге артис – в условията на здравна реформа.

Ракът на устната кухина заема 3 до 5% от всичките злокачествени тумори в света има големи вариации в различните зони на земята. Това е най-честият тумор на главата и шията и заедно с карцинома на орофаринкса през последните 30 години заема 6-то място в света.

Ежегодно в света само то рак на устната кухина се диагностицират 300 000 нови случая. Съобщава се за увеличаване на случаите на рака при млади хора.

Българските специалисти имат случай на дете на 17 години с рак на езика, което починало. Пик на заболяването при изследваните у нас случаи е между 51 и 60 години, каза доц. Станимиров. Колко често срещано е в България обаче не може да се каже, защото няма ясни данни за честотата на злокачествените заболявания.

Мъжете боледуват почти два пъти по-често от жените. В света се приема, че това се дължи на комбинирането на факторите алкохол и цигари. Началото е много невинно. Най-често това, което се наблюдаваме е че той може да протича като червена плака или бяла такава, или под формата на рана, често неправилно наричана афта. Минава време до стигане до специалист. Този вид тумор се развива бързо.

Специалистите споделят, че някога са мислили, че след като пациентите казват 2-3 до 4 месеца, приемали че по-скоро съкращават времето.

А сега когато ги наблюдаваме много активно виждаме, че твърде вероятно това е истината. Ракът може да се развива бързо в рамките на 3-4 месеца може да възникне и да се развие, каза доц. Станимиров. Много пъти има предракови причини, които са от години в устата – специфични заболявания за устната кухина.

Доц. Станимиров казва, че заболяването може да бъде и лечимо, особено в ситуациите когато се диагностицира рано и се лекува навреме и комплексно.

Снимка: Чарли Маршал