Ранната Венера била като Земята

Венера

Ранната Венера е била подобна на Земята.

Учените са установили, че на Венера преди милиарди години може да е имало движения на тектонични плочи, подобни на тези, които са съществували на ранната Земя. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nature Astronomy“ на 26 октомври 2023 г., пише агенция БГНЕС.

Планетолозите са анализирали данни за свойствата на сегашната атмосфера на Венера и са използвали компютърно моделиране, за да определят връзката между тези параметри и геологията. Оказало се, че днешният химичен състав на газовата обвивка и повърхностното налягане биха могли да бъдат възможни само ако са съществували ранни тектонични процеси.

Преди това се предполагаше, че изключително високата температура на повърхността на Венера, при която се топи дори олово, се дължи на наличието на литосфера от типа “застоял капак”, при който земната кора се състои от една литосферна плоча, придвижваща се с ниска скорост под въздействието на мантийната конвекция.

За да се обясни обаче изобилието на азот и въглероден диоксид в атмосферата на Венера, на планетата трябва да е имало движение на тектонични плочи преди около 4.5 до 3.5 милиарда години. Това означава, че по това време в Слънчевата система е имало две планети, на които са протичали сходни геоложки процеси – Земята и Венера.

Въпреки сходството на двете планети по отношение на масата, плътността и обема, Венера по някаква причина е поела по различен еволюционен път.

Илюстрация на Венера: GooKingSword / Pixabay