Ранно оплешивяване показва сърдечни проблеми

плешив мъж

Учените отново доказаха връзка между оплешивяване и посивяване със сърдечно-съдови проблеми.

Ранното оплешивяване при мъже по-млади от 40 години може да говори за предразположение към сърдечно-съдови заболявания. Такива изводи правят европейски медици, които представиха резултати от своите изследвания на конференция на кардиолозите от Индия в Калкута в началото на декември 2017 г.

Авторите на разработката са изследвали 790 млади хора с коронарна недостатъчност и 1270 здрави хора в контролна група. Те изучили връзката между кардиограмите, ехографските им изследвания, кръвната картина и окосмяването на главата.

Оказало се, че младите мъже със сърдечно заболяване оплешивяват по-често отколкото представителите на контролната група – съответно 49% и 27%.

Разликата се оказала още по-голяма в случай на преждевременно побеляване на косата – то присъствали при половината участници в изследването със заболявания, докато в контролната група побеляване било констатирано при 30%.

Предполагаемата причина за съществуването на такава взаимна връзка може да бъде природата на биологичното стареене. Това означава, че процесите на стареене при някои пациенти може да стартират по-рано и да протичат по-бързо. Това може да се отрази на състоянието на косата, казва един от авторите на изследването Кемал Шарма, цитиран от агенция БГНЕС.

Медиците съветват на мъжете с преждевременно оплешивяване или побеляване да обърнат внимание на състоянието на сърдечно-съдовата система и да се замислят за изменение на начина си на живот като предпочитат здравословното хранене и избягват стреса и вредните навици.

Коронарната недостатъчност е състояние, при което се намалява или спира коронарното кръвообращение. Заради това сърцето не получава достатъчно хранителни вещества и кислород. Това състояние е най-разпространеното проявление на исхемична болест на сърцето. Коронарната недостатъчност може да доведе до инфаркт и внезапно спиране на сърцето.

Zdraven.bg припомня предишни изследвания, които доказват, че оплешивяване и посивяване на косата са симптоми за сърдечно заболяване – на датски учени през 2012 г., на японски учени през 2013 г. и на испански учени от 2017 г.

Снимка: Джош Морман