Ранно откриване на втори рак на гърдата увеличава шанса за ефективно лечение


Ранното откриване на повторен рак на гърдата може да намали риска от преждевременна смърт наполовина, съобщават изследователи.

Докато ранното откриване на втори тумор подобрява шансовете за оцеляване, до този момент имаше малки доказателства за това, заявяват изследователи, добавяйки, че това има връзка за наблюдение на пациентите, предаде агенция Ройтерс, цитирана от агенция БГНЕС.

Откритията, публикувани в Годишник по онкология подчертават значението на последващото лечение и проследяването отблизо на жени, преживели подобен тумор, съобщава Нехмат Хусами от Университетат в Сидни, Австралия, и колегите й.

По интуиция има смисъл да се смята, че ранната диагностика на повторен рак на гърдата подобрява прогнозата, доколкото оцелелите имат дълготраен риск от по-нататъшно развитие на болестта или от повторение в която и да е от гърдите, посочва тя в изявление. Но поради малобройни доказателства за това досега, сегашните препоръки за оцеляването от рак на гърдата съществено варират между различните държави и организации.

Болестта е основната причина за смъртност от рак сред жените по света според Американското общество за рака. Организацията оценява около 465 000 жени са починали от това заболяване по света през 2007 г. при 1.3 милиона диагностицирани нови случаи. Ранното откриване чрез мамографски изследвания и подобрено лечение е довело до намаляване на смъртността от рак на гърдата в развитите страни.

Изследователите са извършили наблюдение над 1044 жени, посещавали клиника в Италия между 1980 и 2005 г. след развиване на повторен тумор на гърдата. Учените са установили, че някои тумори растат по-бавно от други, което подобрява шансовете за оцеляване с 27-47 % в сравнение с жените, чийто рак е бил установен на по-късен стадий, когато симптомите на болестта са започнали да се проявяват.

Снимка: Ignacio Leonardi

loading...