>

Ранобудниците са по-здрави от поспаливците

утро

Ранобудниците са по-здрави от поспаливците, обявиха експерти.

Хората, които стават рано сутрин, са по-стройни, по-щастливи и по-здрави от тези, които стават по-късно през деня, показва ново изследване във Великобритания.

По отношение на здравето с най-чести проблеми са хората тип сови, които си лягат късно през нощта, тъй като това се отразява на здравето и щастието им. Учени от университета в Роухемптън в Лондон, задали въпроси на близо 1100 мъже и жени за здравето им и навиците им за спане, съобщи агенция БГНЕС.

Около 13% от анкетираните заявили, че стават преди 7 ч сутринта през седмицата и не обичат да се излежават през уикенда. Совите, които стават сутрин малко преди 9 ч от понеделник до петък и спят през деня в събота и неделя, били 6% от участниците в изследването. Останалите 81% били по средата между двете групи.

Анализът установил, че ранобудниците проявяват по-малко признаци на депресия и тревожност. Освен това било по-вероятно да закусват, което предишни изследвания доказаха, че прави хората стройни.

Последиците са малки и в някои професии и ситуации има явни предимства да си нощна птица, но статистически резултатите са значителни. Ако сте нощна птица, това не означава непременно, че сте несретник, но има известна разлика, заяви изследователят д-р Йорг Хубер. Той не е наясно с причината, но предполага, че късното лягане води до по-лош сън през нощта.

За всички представяме специална колекция с песни за добър ден от български и световни изпълнители:

Снимка: Фран Флорес