Растителна диета подобрява сексуалното здраве при рак на простатата

зеленчукова салата

Диета с растителни продукти подобрява сексуалното здраве на мъже с рак на простатата, показва проучване.

Диета на растителна основа може да е свързана с подобряване на сексуалното здраве при мъже, лекувани от рак на простатата, предаде БТА, като цитира данни от прессъобщение на Медицински център „Лангон“ към Нюйоркския университет, публикувано на 13 февруари 2024 г.

Според резултатите консумацията на по-малко месо, мляко и млечни продукти, но на повече плодове, зеленчуци, зърнени храни и ядки, е свързано с намаляване на често срещаните странични ефекти при пациенти с това заболяване, включително еректилна дисфункция и загуба на контрол върху пикочния мехур.

Учените твърдят, че резултатите дават надежда на хората, които искат да подобрят качеството си на живот с една лесна промяна след лечение на заболяването.

Екип от изследователи от Медицинския факултет „Grossman“ на Нюйоркския университет и Факултета по обществено здраве на Харвардския университет „T.H. Chan“ анализирал повече от 3500 мъже с рак на простатата дали яденето на повече растителна диета е свързано с проблеми с качеството на живот, които често възникват след лечение.

Групирайки пациентите в 5 групи въз основа на съотношението растителна спрямо животинска храна, която мъжете твърдят, че са приемали, авторите установиха, че групата, който консумира най-много растения, има 8 до 11 процента по-добър резултат по отношение на сексуалната функция в сравнение с групата, която консумира най-малко.

Резултатите също разкриват до 14% по-добри резултати за здравето на пикочната система, с по-малко случаи на инконтиненция, запушване и дразнене. Освен това авторите откриват до 13% по-добри резултати в хормоналното здраве (което оценява симптоми като ниска енергия, депресия и горещи вълни) сред групата с най-висок дял на растителна диета в сравнение с най-ниския.

„Нашите открития дават надежда на хората, които търсят начини да подобрят качеството си на живот след претърпяна операция, лъчетерапия и други лечения при рак на простатата, които могат да причинят значителни странични ефекти“, казва водещият автор на изследването и уролог проф. Стейси Льоб от Медицинския център „Лангон“ към Нюйоркския университет. „Добавянето на повече плодове и зеленчуци към диетата им, като същевременно се намалят месото и млечните продукти, е проста стъпка, която пациентите могат да предприемат“.

Тя отбелязва, че получените резултати допълват дългия списък с ползи за здравето и околната среда от консумацията на повече храни с растителен произход и по-малко животински продукти.

Данните ни „също така ясно оспорват исторически погрешното схващане, че яденето на месо повишава сексуалната функция на мъжете, докато в действителност изглежда, че е точно обратното“, казва проф. Льоб.

Проучването установява, че мъжете, които са консумирали най-много растителни продукти, имат по-добри резултати при изследванията на сексуалната функция в сравнение с групата, която употребява най-малко такива храни.

Резултатите показват също по-добри показатели по отношение на здравето на уринарния тракт.

Освен това резултатите за хормоналното здраве, които оценяват симптоми като ниска енергия и депресия, са по-добри на тези, чийто хранителен режим е бил с най-много растителни продукти.

Данните от проучването са публикувани в изданието „Cancer“ на 13 февруари 2024 г.

Снимка на зеленчукова салата: Ajale / Pixabay