Революционна технология спасява при инсулт

Учените направиха революционна технология в медицината като създадоха желатинова капсула, която спасява при инсулт.

Изследователи от университета в американския щат Илинойс разработиха нова технология за вкарване на лекарства направо в мозъка при претърпян инсулт.

Това увеличава времевия прозорец за оказване на решаващата помощ при инсулт, затова разработката е жизнено важна за потърпевшия от инсулта.

Учените предлагат да се използва желатинова капсула, пише изданието Фиърс Драг Дививъри, цитирано от агенция БГНЕС. Те покрили желатиновите наночастици с лекарство (остеопонтином), което намалява възпалението и предотвратява смъртта на мозъчните клетки при инсулт. И тези частици прониквали директно в мозъка, преодолявайки хематоенцефалистичната бариера.

Идеалният вариант е частиците да попадат в мозъка със спрей за нос.

Известно е, че при инсулт лекарите обикновено имат 3 часа, за да започнат лечението. Но наночастиците увеличават този времеви прозорец до 6 часа.

Специалистите са убедени, че активното вещество може да се придвижва по обонятелните нервни клетки. Самият желатин е биосъвместим и биоразлагаем, затова е безопасен. Плюс, че в мозъка има много ензими, които изначално са свързани с желатина.

Снимка: Allan Ajifo