Революционно лекарство срещу висок холестерол

рипата

На пазара в ЕС излезе революционно лекарство срещу лош холестерол.

Нов пробив в медицината се пише в историята, когато на 1 септември в аптеките във Великобритания се появи ново революционно лекарство срещу високо ниво на лошия холестерол.

Медикаментът може да намали наполовина нивото на холестерола без странични ефекти. Препаратът е с търговско наименование Repatha на фармацевтичната комапния Amgen са първите медикаменти за лечение на висок холестерол, които се произвеждат от 1980 г. насам.

Лекарството е първият алтернативен метод за хора, които изпитват сериозни странични ефекти от досегашните хапчета за контрол на лошия холестрол. В същото време новите таблетки могат да го намалят с до 55%.

Лекарството може да се приема заедно с традиционните статини за понижение на холестерола в продължение на 12 седмици. Тестовете показват, че след преминаване на лечението, холестеролът е с до 75% по-нисък отколкото при лечение само със статини.

Препаратът Repatha е одобрен като безопасно и ефективно лекарство от Европейската агенция по лекарствата, съобщава агенция БГНЕС.

Снимка: amgen.com