Революционно откритие на нови клетки в гръбначния мозък


Учени от Канада от Института Алън за изучаване на мозъка, от Университета на Британска Колумбия, Монреалския неврологичен институт и клиниката към Университета Макгийл откриха нов вид клетки благодарение на Атласа на Алън за гръбначния мозък.

Оказа се, че те действат като невралните стволови клетки, твърди изданието Science Daily, цитирано от агенция БГНЕС.

Експертите са съставили подробно карта на гените в гръбначния мозък на мишките. Така са сравнили “включените” гени в радиалните глиеви клетки на възрастен гръбначен мозък с онези гените, които са работили в другите неврални стволови клетки. Това е позволило да се обособи набор от 122 гени, които показват сходство на дадените клетки с невралните ствололи клетки.

Глиалните клетки са клетките, които осигуряват изхранването на нервната система и участват в трансмисията на сигнали в нервната система.

Досега винаги се е смятало, че нервната система не е способна да се самовъзстановява, защото клетките, необходими за изграждането й, се изтощават в процеса на развитие. Откритието на новите радиални глиеви клетки, които приличат на стволовите, може да помогне за активирането на определен набор от гени, който може да повлияе на стволовите клетки и да ги накара да възстановят повредената мрежа във възрастния гръбначен мозък, пострадал да речем при травма.

Първоначално лекарите са търсели неврални стволови клетки в самия център на гръбначния мозък. Те наистина са ги намерили там, но новия тип радиални глиеви клетки са открити по краищата на гръбначния мозък. Това разположение е много удобно за по-нататъшно стимулиране, констатират еспертите.

Снимка: sxc.hu

loading...