Редновното мерене на кръвното пази от инсулт

Ако кръвното се мери всеки ден и се поддържа в нормата, намаля рискът от инсулт цели 6 пъти.

Това съобщи проф. Параскева Стаменова – директор на неврологичнатата клиника в болница “Царица Йоана – ИСУЛ” през вестник 24 часа.

30,000 българи получават мозъчен удар годишно. Постепенно пада и възрастта на болните, уточнява проф. Стаменова. При по-младите засегнатите мъже са значително повече. С годините обаче рисковете при двата пола се изравняват.

Основната причина за това намаляване на възрастта при засегнатите от инсулт е, че твърде малко обръщаме внимание на най-простите предпазни мерки. На практика същите рискови фактори, причиняващи сърдечните проблеми, са виновни и за инсулта, напомни неврологът.

Профилактиката не включва само посещения при лекаря. Недоспиването, алкохолът и стресът също могат да отключат болестта.

Болните от диабет трябва да са по-внимателни към контрола на кръвната си захар, защото ако не е лекувана, болестта също увеличава опасността от удар.

Сред по-малко познатите рискови фактори е сънната апнея, обясни проф. Стаменова. От периодичното спиране на дишането по време на сън страдат масово мъже над 50 години. Много малко от тях обаче подозират за проблема. В по-леките случаи лечението е просто – слага се нещо на врата на пижамата, което пречи на човек да спи по гръб. Ако апнеята е напреднала обаче, помагат единствено специални устройства, които се поставят като кислородни маски.

Съществува също и риск за появи на тромбоза след прекаран инсулт.

Снимка: Andreas D