Редовен полов живот след 50 пази мозъка здрав

двойка в легло
двойкя

Редовният полов живот след 50-годишна възраст е полезен за ума.

Всички знаят за ползите от решаването на кръстословици и изучаването на чужд език при поддържането на пъргав и бистър ум в напреднала възраст. Според ново проучване обаче редовният полов живот след 50-годишна възраст също помага.

Британски учени са провели експеримент с участието на 28 мъже и 45 жени на възраст между 50 г. и 83 г., които е трябвало да се подложат на различни тестове за своите умствени способности. Те също така са били попитани и колко често правят секс – веднъж седмично, месечно или никога.

Хората, които водят полов живот поне веднъж седмично са показали по-високи резултати при гладкия говор и пространствената ориентация.

Възможно е увеличената честота на сексуалната активност да е свързана с по-добрите познавателни умения, се казва в изследването на експерти от университетите в Ковънтри и Оксфорд, Англия.

Хората не искат да мислят, че възрастните хора правят секс, заяви Хейли Райт, водещ автор на проучването от Университета в Ковънтри. Но ние трябва да предизвикаме това разбиране на социално ниво и да погледнем какво влияние може да има сексуалната активност при хората над 50 гозини, каза още тя, цитирана от агенциите АФП и БГНЕС.

Според проучването по-нататъшни изследвания биха могли да проучат това как биологични елементи като допамина или окситоцина могат да повлияят на връзката между сексуалната активност и функцията на мозъка, за да бъдат по-точно обяснени откритията.

За доброто настроение на всички поздравяваме с колекция видеоклипове на песни с думата Секс в заглавие:

Снимка: Club Med UK