Редовен секс за дълголетие при жените

жена

Редовният секс удължава живота на жените.

Повече секс носи дълголетие, твърдят американски експерти, които са установили, че редовният полов живот осигурява защита на ДНК-то.

За целите на проучването специалисти от Калифорнийския университет – Сан Франциско, САЩ, са анкетирали 129 жени на възраст между 20 и 50 години, пише британското издание Daily Express, цитирано от агенция БТА.

Участничките е трябвало да отговарят на въпроси, свързани с любовния им живот. От жените са били взети и кръвни проби за допълнително изследване.

Тестовете са били насочени към теломерите – защитните окончания в края на човешката ДНК, предпазващи я от увреждане. Те свидетелстват за биологичната възраст на човека. Известно е, че с течение на времето теломерите се скъсяват.

Авторите на настоящото проучване са установили, че жените, които редовно правят секс, имат значително по-дълги теломери от останалите.

Откритието ни е поредното свидетелство за ползата за здравето от редовната интимност, съобщават изследователите в специализираното издание Psychoneuroendocrinology.

Учените не са изследвали връзката между редовния секс и продължителността на живота при мъжете, но не виждат причини тя да не е подобна.

Zdraven.bg предупреждава мъжете, че на преклонна възраст сексът е рисков фактор за внезапен инфаркт.

За доброто настроение на всички поздравяваме с колекция видеоклипове на песни с думата Секс в заглавие:

Снимка: Тейлър Макензи