
Хората, консумиращи големи количества плодове и зеленчуци, живеят по-дълго, предаде агенция Ройтерс.
Особено полезни са кръстоцветните зеленчуци като зеле, карфиол и броколи. Авторите на проучването от университета Вандербилт в Тенеси, САЩ, отбелязват, че консумацията на повече плодове и зеленчуци не увеличава автоматично продължителността на живота.
“Възможно е хората, които включват в менюто си повече полезни храни, като цяло да водят по-здравословен начин на живот. Въпреки това изследването е поредното в подкрепа на ползата от здравословното хранене“, съобщават специалистите.
Проучването е обхванало 135 000 души от Шанхай, Китай, пише actualno.com. Кръстоцветните зеленчуци са богати на витамин С и съдържат редица други полезни за здравето вещества, припомнят експертите.
Снимка: sxc.hu