Редовни кратки, интезивни тренировки изграждат здраво сърце


Редовни кратки, интезивни тренировки изграждат здраво сърце, твърдят експерти.

Кратките интензивни тренировки предпазват сърдечно-съдовата система и са много по-ефективни при поддържането на здравословни килограми от дългите часове във фитнеса.

По-силовите упражнения са по-ефикасни от леките загрявки. Освен това колкото по-кратка е тренировката ви, толкова по-голям ще е ефектът от нея, твърдят специалисти от Копенхаген, Дания.

Изследването продължило 10 години, а в него участвали 10 000 души между 21 и 98 години, пише агенция БГНЕС. Учените взели предвид здравословното състояние на участниците – затлъстяване, метаболитен синдром, високо кръвно налягане и нивата на кръвната захар. 21% от жените и 27% от мъжете били диагностицирани с висок риск от метаболитен синдром.

В продължение на 10 години половината от тях тичали всеки ден. Това намалило риска за здравето наполовина. Тези, които заложили на дългите, но бавни разходки не получили никакви ползи.

Изследователите достигнали също до заключението, че дори почистването на къщата и готвеното са ефикасно средство за поддържане на здравето.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: