Редовно миене на зъбите предпазва от пневмония

четка за зъби

Чисти зъби намаляват риска от пневмония.

Старателното измиване на зъбите не само предпазва от стоматологични заболявания, но може и да намали опасността от пневмония, твърдят американски учени.

Изследване на университета в Йейл в САЩ установило, че промени в устните бактерии предшестват развитието на възпаление на белия дроб. Учените изследвали 37 души в продължение на един месец. Те установили, че пациентите, които развили пневмония, преди това имали значителна промяна в “бактериалния състав” в устата си.

Откритието ни може да подобри начините за предотвратяване на пневмонията в бъдеще чрез поддържането на бактериите, които живеят в устата ни, заяви авторът на изследването д-р Самит Джоши, цитиран от агенция БГНЕС.

Найджъл Картие, генерален директор на Британската фондация за дентално здраве, заяви, че последното изследване подкрепя откритието им, че грижите за зъбите подобряват цялостното здравословно състояние на човека.

Експертът допълни, че зъболекарите препоръчват миенето на зъбите в продължение на две минути два пъти на ден с флуоридна паста за зъби, почистването на пространството между зъбите с помощта на специални четки и избягването на сладките храни.

Снимка: Адам Циесиелски