Режат безплатните лекарства за българите, болни от Паркинсон, глукома и остеопороза

Страдащите от болестта на Паркинсон и глаукома вече ще плащат за лекарствата си. Досега цената им се поемаше от здравната каса. Пациентите с остеопороза вече ще дават повече за медикаментите си.

Това предвижда решение от 18 февруари 2010 г. на Комисията по позитивния лекарствен списък (в него се намират всички препарати, чиято стойност напълно или частично покриват здравната каса или здравното министерство). Решението влиза в сила през март 2010 г., съобщиха пациентски организации.

Комисията по позитивния лекарствен списък към Министерския съвет е гласувала промени за намаляване на безплатните лекарства на пациентите с Паркинсон, глуконома и остеопороза по предложение на НЗОК. Причината била, че всеки месец имало преразход от около 7 млн. лв. за медикаменти и парите по това перо нямало да стигнат до края на годината, съобщи trud.bg.

Около 2000 българи се лекуват от болестта на Паркинсон. От 1 март касата обаче няма да покрива изцяло стойността им, а само 25%. Т. е. пациентите ще трябва да извадят от джоба си между 40 и 170 лв., изчислиха лекари (стойността на останалите 75%).

Всеки втори българин над 50 г. е засегнат от остеопороза (в тази възрастова група са над 2,8 млн. души). Комисията по позитивния списък обаче е решила да намали с 25% парите, които плаща за медикаментите. Средномесечното лечение на болестта излиза около 200 лв. Т.е. хората вече ще доплащат не 100 лв., а 150 лв. (а касата ще намали вноската си от 100 на 50 лв.). Аргументите са, че разходите за тази терапия са нараснали твърде много, а заболяването “не е социално значимо”. Препоръките на ЕС са точно противоположните – остеопорозата е едно от първите заболявания по социална значимост и трябва да се лекува, преди да е настъпило първото счупване на кости, казаха от пациентските организации.

До края на февруари 2010 г. част от лекарствата за глаукома се покриват 100 % от НЗОК. Лечението със специални капки е средно 60 лв. на месец. С орязването на парите от 100% на 50%, болният ще вади над 30 лв. от джоба си.

Снимка: sxc.hu