Резистентна супер бактерия се разпространява в болници по цял свят

болница

Установиха наличието на че резистентна супер бактерия из болници по целия свят.

Бактерия, която може да предизвика нелечими инфекции, се разпространява в болници в целия свят, предупредиха австралийски учени, съобщи агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Специалисти от университета в Мелбърн открили три вариации на мултирезистентната бактерия в проби от 10 държави, включително в щамове от Европа, с които не може да се води борба с нито едно от пуснатите на пазара лекарства.

Започнахме с проби в Австралия, а след това с помощта на други проби придобихме глобална представа и установихме, че бактерията се е разпространила в редица страни в целия свят”, заяви експертът по микробиологична диагностика Бен Хоудън от института Дохърти към университета в Мелбърн.

Бактерията Staphylococcus epidermidis нормално присъства по кожата на хората. Резистентната към антибиотиците разновидност на St. epidermidis най-често засяга възрастните хора, чиято имунна система е отслабена, или пациенти с импланти, като катетри и ставни протези.

Бактерията е близка до резистентния към антибиотика метицилин златист стафилокок.

Екипът на Хоудън изследвал стотици проби от St. epidermidis от 78 болници в целия свят. Било констатирано, че някои щамове на бактерията модифицирали своята ДНК, предизвиквайки резистентност към често използвана в болниците комбинация от два антибиотика.

Тъй като тези антибиотици не са свързани, не се очакваше мутацията да има подобен едновременен ефект върху тях, поясни Джийн Лий от екипа.

Според учените, въпросната мултирезистентна бактерия се разпространява бързо вследствие на значимата употреба на антибиотици в интензивните отделения в болниците.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Nature Microbiology на 3 септември 2018 г.

Снимка на вход на болница: Райън МакГайър