Рекорден брой пациенти са посетили Турция за присаждане на коса през 2022 г.

Истанбул, Турция

Турция отчита рекорди в здравния туризъм през 2022 година.

Слабата турска лира и натрупаният медицински опит привличат в Турция и чужденци, търсещи процедури за трансплантация на коса. Все повече японци се възползват от изгодните цени за подобни процедури, които турските клиники предоставят, пише в. “Никей”.

“Бърза проверка в интернет показа, че цената на трансплантация на коса в Истанбул струва една шеста от цената на подобна услуга в Япония и половината от цената й в Южна Корея”, казва 32-годишен японец, чакащ във фоайето на луксозна клиника по пластична хирургия в Истанбул, само ден след като е пристигнал в Турция.

“Останах с впечатлението, че Истанбул е мястото, което чужденците най-често предпочитат за операции по присаждане на коса”, заяви той, докато двама негови съграждани чакаха реда си.

Повече от 30 японци са посетили клиниката за пластична хирургия “Естецентер” (Estecenter) през декември, за да им бъдат извършени процедури по трансплантация на коса, което е рекорден брой само за месец. През 2022 г. средно месечно 20 японци са се възползвали от тази медицинска услуга спрямо 5-6 преди пандемията от коронавирус, обяснява Миюки Карадениз от представителство на “Естецентер” в Токио.

Ограниченията върху свободното придвижване в Южна Корея заради пандемията от коронавирус също са тласнали японците към Турция, която имаше една от най-меките политики за пристигащите чужденци, дори по време на пика на глобалната здравна криза, казва още Карадениз.

Турция вече е свидетел на скок на посещаващите я “здравни туристи” от Близкия изток, Европа и Централна Азия, благодарение на своите достъпни цени и висококачествени медицински услуги, вариращи от стоматологични грижи и офталмология до гинекология, вътрешни болести и пластична хирургия.

Според източници от здравния бранш обаче, китайските и японските посетители са сравнително ново явление, стимулирано както от достъпността на Турция, така и от нарастващата й международна репутация като център за трансплантация на коса. Знаменитости, сред които и футболни звезди, избират Истанбул за трансплантации и различни други лечения.

През октомври по време на подкаст певецът и носител на награда “Грами” Ейкън, разкри, че си е трансплантирал коса в турска клиника, а през ноември бившата италианска национална футболна звезда Франческо Тоти стана инвеститор в клиника за пластична хирургия в Истанбул, която много чужденци, играели в европейски футболни лиги, са посещавали за трансплантации на коса.

Летище “Истанбул” е облепено с реклами за трансплантация на коса и медицинска естетика. Открояващи се в международната зона за заминаващи са хората с бръснати глави, които носят ленти на челото, за да предотвратят постоперативни отоци, след като вече са минали през процедурите по присаждане на коса.

Дори националният авиопревозвач “Търкиш Еърлайнс” (Turkish Airlines) вече шеговито е наричан “Търкиш Хеърлайнс” (Turkish Hairlines – от английската дума Hair – коса) сред авиационната индустрия и в социалните медии. В същия шеговит дух през 2022 г. по кината бе пуснат испански комедиен филм за трима приятели, посещаващи Турция за трансплантации на коса.

Стефани, 38-годишна медицинска сестра от САЩ, е избрала клиниката за присаждане на коса “Д-р Терзилер Ексклузив” (Dr. Terziler Exclusive), собственост на Сервет Терзилер, известен лекар в тази област, за последващо лечение два дни след като си е присадила коса.

“Реших да си направя трансплантация на коса в Турция след кратко търсене в интернет”, разказва Стефани, която посочва като аргументи високата цена за подобни процедури в САЩ – до 20 000 долара. Освен това на неин братовчед му е била извършена успешна ринопластика в Турция – вид операция на носа.

Стефани е платила 4000 долара за пакет, включващ трансплантация на коса, транспорт от и до летище “Истанбул” с луксозна кола, както и две нощувки в 5-звезден хотел в близост до клиниката. Тя също е заплатила допълнителни 1000 долара за лечение със стволови клетки, за да укрепи цялостното състояние на косата си.

“Операциите по трансплантация на коса обикновено се извършват от екип от четирима души, състоящ се от лекар и сестри, и това е много трудоемка процедура, която отнема до 7- 8 часа, в зависимост от броя на присадките, които трябва да бъдат имплантирани”, обяснява д-р Терзилер.

Основните му клиенти идват от Австралия, Великобритания, Франция и Германия. Той обаче се насочва и към клиенти от Азия, като наема персонал, говорещ китайски и японски, в допълнение към търговските представители на турската клиника, владеещи 10 чужди езика, включително английски, арабски, руски, немски и испански.

Д-р Терзилер, който е бил комисар по здравеопазването в Съвета за външноикономически отношения на Турция, казва, че към момента в страната има около 2000 здравни заведения, извършващи трансплантации на коса, от които 150-200 се фокусират изцяло върху тези процедури. Според него през 2022 г. броят на чуждестранните пациенти, на които е присадена коса в Турция, е достигнал 1 милион души, което е двукратно увеличение спрямо чуждестранните пациенти през 2018 г., като са генерирали общо приходи от 2 милиарда долара.

И д-р Терзилер, и Ибрахим Чевик, който е директор на “Естецентър”, казват, че най-големият проблем в сектора е липсата на официален контрол и прилагане на разпоредбите. Те казват, че нерегистрираните клиники, които представляват по-голямата част от бранша, често работят без лекар по време на операцията, нямат необходимото оборудване и имат лоши хигиенни стандарти. Това позволява на тези заведения да определят цена по-малка от 1000 долара за процедурите си по присаждане на коса, но също така може да доведе до рискове за пациентите и щети на репутацията на целия бранш.

През 2022 година в Турция е бил постигнат рекорд по присаждането на коси. Един милион пациенти са посетили страната с тази цел. Турция се превърна в световен център в този сектор. Това заяви председателят на Асоциацията за здравен туризъм (TÜSATDER) д-р Сервет Терзилер.

По думите му приходите от здравен туризъм са възлезли на четири милиарда долара. Половината от тази сума е приход от присаждане на коси.

„Основният контингент пациенти в този сектор са мъжете. С всяка изминала година се увеличава броя на мъжете, които идват все повече от различни страни в Турция, за да си присаждат коси. В турските самолети летят все повече мъже с бинтовани глави. Операцията по присаждане на коса струва около 2000 долара. Чужденците предпочитат да идват при нас понеже се предлагат висококвалифицирани услуги на добра цена, което ни прави конкурентноспособни в света“, каза пластичния хирирг д-р Терзилер с клиника в Инстанбул, цитиран от БТА.

Присаждането на коса се счита за основен двигател на турския здравен туризъм. Ръст бележи и денталната медицина, която е особено търсена от чужденци заради качеството и цените.

Към момента се отчитат много резервации от европейските страни. Сключват се договори с редица страни за привличане на повече пациенти по системата на здравния туризъм, подчерта турският представител.

През 2023 година се очакват 5 млрд. долара приходи от здравен туризъм.

Истанбул има амбицията да се превърне в световен център на здравния туризъм.

В последно време голям интерес има и към термалния туризъм. Приходите от този вид туризъм са надхвърлили 10 млрд. долара.

Снимка на мост в Истанбул, Турция: Alp Cem / Pixabay