Религиозните по-трудно изпадат в депресия


Религиозните хора по-трудно изпадат в депресия, установиха учените.

Вярващите и хората, насочени към духовното, имат по-дебели части на мозъчната тъкан, отколкото другите хора. Учените смятат, че този факт може да предотврати появата на депресия у религиозните хора.

Изследване на мозъка с нова технология показва, че има връзка между дебелината на мозъчната тъкан и духовността, но не потвърждава, че по-дебелият мозък кара хората да бъдат религиозни.

Вярата в Бог може да увеличи устойчивостта срещу депресия по физически начин.

Хората в голям риск от депресия имат по-тънка мозъчна кора в сравнение с тези с нисък риск от депресия, уточнява агенция БГНЕС.

Учените са анкетирали 103 души на възраст между 18 и 54 години за това колко важна е за тях религията или духовността и колко често са посетили религиозен храм в период от пет години. Мозъците на участниците са били заснети, за да се види колко дебела е мозъчната им кора. Всички сегашни участници са потомци на участници в предишно изследване за депресията.

Значението на религията или духовността за всеки човек има връзка с по-дебелата мозъчна кора. Връзката е най-силна при хората с висок риск от депресия, смятат учените.

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция от над две дузини песни на български и чуждестранни изпълнители християнски в стиловете естрада, поп, рок и кънтри, като всяка от песните създава настроение и пробужда доброто у човек:

Снимка: Юлиана Николова

loading...