Антиоксидантът ресвератрол, който се съдържа във висока концентрация в червено грозде, червено вино и горски плодове, помага за отслабване.
Съставките в гроздето, горските плодове, а оттам и в червеното вино, помагат за отслабване, показва изследване, цитирано във вестник Индипендънт. Всички те съдържат съставка, която е в състояние да изгаря калориите.
До заключението се стигнало след експеримент с мишки, на които учените давали ресвератрол, еквивалентен на хората, консумиращи 200-300 грама горски плодове или грозде на ден. Резултатите показали, че гризачите натрупали 40% по-малко тегло от тези, които не приемали мощния антиоксидант ресвератрол.
Изследването показва, че и други полифенолни химикали в плодовете могат да имат подобен ефект.
Полифенолите в плодовете, включително ресвератрол, увеличава генната експресия, която подобрява окисляването на хранителните мазнини, така че тялото не се претоварва, обясни проф. Мин Ду водещ изследовател в проучването от държавния университет във Вашингтон, цитиран от агенция БГНЕС.
Богати на отслабващата съставка са боровинките, ягодите, малините, гроздето и ябълките.
Zdraven.bg поздравява всички читатели и почитатели на червеното вино с колекция от песни за вино:
Снимка: Донато Пироло