Ретрограден Марс през 2016 година


Марс

Кога Марс е ретрограден и какво до правим тогава?

Наричаме движението на една планета ретроградно, не защото тя се движи назад по орбитата си, а защото се намира между Слънцето и Земята и наблюдавайки я оттук, изглежда, че е тръгнала назад.

Планетата Марс отчита ретроградност средно на всеки две години. През 2016 г. на 17 април в 15:17 ч. Марс започва своето ретроградно движение в знака Стрелец, което продължава до 2:39 ч. на 30 юни в знака Скорпион.

Какво значи в астрологичен смисъл ретрограден Марс и как той ни влияе? Отговорите на тези въпроси подробно разяснява астроложката Марги Паскалева в сайта си astroamor.wordpress.com, чийто съждения ви представяме:

Марс е планета на инициативата, смелостта, мъжествеността, сексуалният импулс, активността в живота ни. Тя представя начина на действие и реализация, усилията и волята ни за победа и успех.

Трябва да се отбележи, че има огромно значение и знака, през който планетата се движи ретроградно. В този период ретроградното движение на Марс започва в огнения знак Стрелец. Тук се смесва енергията на планета Марс с енергията на Стрелец и Юпитер. Юпитер е планета на растежа, на големия бизнес, на висшето съзнание и вярата. Има връзка още със спорта, с взаимоотношенията с чуждестранните партньори в бизнеса или в дипломацията, с морала и закона.

Марс ни прави борбени и инициативни, да, но в същото време при ретроградно движение тази енергия е забавена, задържана и във връзка с кармичната астрология един рожден ретрограден Марс по принцип в настоящия живот ни „връща“ отново хора, ситуации и преживявания от минала инкарнация, за които ни се дава шанс да коригираме. В коя сфера и как точно ще се прояви зависи от това Марс в рождения хороскоп на човека кой дом и коя сфера на живота му управлява. Например, ако Марс управлява вашия партньорски 7 дом и е по рождение ретрограден, може да се очаква появата на партньор от миналото, с когото по някакви причини връзката е била неочаквано прекъсната, имало е неразрешени между тях взаимоотношения и проблеми. Най-общо казано, всяка ретроградна планета има връзка с миналото и кармата ни.иналото и кармата ни.

Марс е целенасочен, борбен, импулсивен. Но когато стане ретрограден, това означава ли, че тази Марсова енергия е намалена, че човек не е борбен или целенасочен, че е апатичен? Не, не означава това. И веднага ще ви дам пример с една от най-големите ни лекоатлетки, европейската шампионка Ивет Лалова. Марс нали има връзка със силата, издръжливостта, борбеността и спорта? Ивет е родена с ретрограден Марс в хороскопа си. Това означава ли, че тя не е амбициозна, борбена или й липсва енергия и издръжливост? Не, разбира се. И тя не е единственият пример, но сега няма да навлизам в подробности по отношение на тези проявления при нея. Хората се интересуват как ще се прояви този транзитен ретрограден Марс през 2016 г.

Движейки се ретроградно, Марс от 28 май отново се връща в знака Скорпион, където ще транзитра до 2 август. След като мине ретроградното му движение на 30 юни, до 3 юли той отново е стационарен и от 2 август той повторно ще навлезе в Стрелец. Поради тази причина проявлението му между 28 май и 2 август ще бъде акцентирано от знака Скорпион и Плутон. Ако Марс в Стрелец до 27 май засяга основно духовните теми, морала, религията и закона, дали в личен или в световен план в дипломатическите отношения, то Марс в Скорпион повторно ще върне нерешени важни въпроси, свързани с личната трансформация, финансови или здравни въпроси, а в световен план вероятно ще се наложи отново да бъдат преразгледани въпроси, свързани с банките и лихвите, в енергетиката, армията, полицията и борбата с организираната престъпност, както и с тероризма в света.

В личен план ретроградният Марс може да ви „върне“ нещо или някого от миналото. Марс управлява също чуждите пари / собственост, както и мъжете в женския хороскоп. Ако преди време сте дали някому паричен заем, то до 30 юни може да ви изненадат с неговото връщане. В същото време, при някои хора ретроградният Марс може да доведе до забавянето на плащания на заплати или хонорари, до загуба на пари или собственост (както и кражба). Ако преди време сте имали конфликт с вашия интимен партньор, сега може да е дошъл момента той да се върне. Но всичко това, разбира се, зависи от нивото духовна зрялост на човека. В негативен аспект при някои хора може да се прояви и като забавяне на вноски по потребителски или ипотечни кредити. Не бива да се страхувате и правите аналогия със себе си, тъй като как ще се прояви при вас точно ретроградното движение на Марс в хороскопа, зависи от това какво е „драснато“ като възможно проявление. И най-важното, като планета на инцидентите, през периода 18 април – 3 юли трябва да се работи изключително предпазливо с режещи машини и инструменти, по време на работа с или почистване на огнестрелно оръжие, както и при работа със запалими или избухливи вещества. Опасността от порязвания в най-лекия вариант до отрязване на части от тялото, от самоубийства по невнимание или убийства, изгаряния, кръвозагуба при тежки наранявания е голяма. Не изхвърляйте незагасени фасове и не палете огън в горите.

Много астролози не обръщат внимание на стационарното положение на планетите, когато те се подготвят да тръгнат за ретроградното или директното си движение. Но моето наблюдение е, че тези стационарни периоди също са толкова „опасни“, както планета в предизвикателен аспект квадратура или опозиция. Ако това е Меркурий, тутакси започват да се повреждат техниката, да се нарушават комуникациите или договорните отношения. Вярно, че това е присъщо и за целия период на ретроградност на Меркурий, но периодите на стационарност на планетите ние посрещаме „по бели гащи“, т.е. заварват ни неподготвени и тогава могат да станат доста големи поражения. Същото е и с ретроградния Марс. Сами видяхме какви тежки земетресения имаше през последните дни, а никой не спомена, че между 12 и 17 април Марс е в стационарно положение. И те ще продължат поне до пълнолунието на 22 април.

Докато Марс транзитира ретроградно в Стрелец от 18 април до 27 май, ще трябва да се справим с някои лични духовни, образователни, здравословни, финансови, морални или юридически нерешени в миналото въпроси и взаимоотношения, които могат да се „върнат“ в живота ни отново на дневен ред, за да бъдат разрешени или довършени окончателно. Най-активно проявата му ще бъде в живота на родените през първата декада на знаците или с други рождени планети от хороскопа си в първите 10 градуса на Близнаци, Дева, Стрелец и Риби.

Между 28 май и 30 юни, когато ретроградният Марс вече се връща отново в знака Скорпион, най-силно ще се прояви в живота на родените през третата декада на знаците и с други рождени планети между 20 и 30 градуса на Телец, Лъв, Скорпион и Водолей. Ситуацията може да бъде стресираща, а взаимоотношенията – напрегнати, но в живота нищо не ни се случва случайно. Поради някакви причини се връщат на дневен ред повторно някои преживявания, за да научим конкретни уроци и коригираме грешките си. Ако не го сторим, вероятността те да се връщат и активират повторно при следващо ретроградно движение на Марс, е голяма. Също, както и ретроградния Марс в рождения хороскоп. Вярно е, че един ретрограден Марс носи и затруднения и забавяне по отношение на личните постижения и успехи. На човек с подобен Марс му се налага да полага двойно повече усилия, за да успее или победи. Но насочена в правилната посока, тази енергия може да бъде много добре овладяна и на един по-късен етап да се радваме на добри резултати. Защото, ако не бъде овладяна, енергията на рождения ретрограден Марс може да се прояви като агресия, автоагресия и преживявания на дълбоко вътрешно ниво някои от житейските проблеми, което да доведе в някакъв момент до изтощение и влошаване на здравето.

Ако в рождения си хороскоп вие имате ретрограден Марс в първите 10 градуса на Овен, Лъв, Везни или Водолей, в този случай в периода на ретроградно движение на Марс в Стрелец от 18 април до 27 май можете да очаквате положителна развръзка с връщането на някои неразрешени до момента или забавени във времето въпроси, които точно сега, ща кажете може би случайно, съдбата ще им върне шанса за тяхното разрешаване и изясняване. Същото важи и за родените с ретрограден Марс в последните 10 градуса на Рак, Дева, Козирог и Риби в периода, когато ретроградният Марс ще се върне в знака Скорпион между 28 май и 30 юни. Марс в Скорпион между 28 май и 30 юни ще оказва положително влияние и при родените през третата декада на знаците Рак, Дева, Козирог и Риби, тъй като сключва благоприятни аспекти със Слънцето на родените. А в периода 18 април – 27 май ретроградният Марс в Стрелец сключва благоприятни аспекти със Слънцето на родените през първата декада на Овен, Лъв, Везни и Водолей. И тъй като ретроградният Марс повелява да се обърнем навътре към себе си, да направим своите „ревизии“ на вътрешно и външно ниво, то времето на ретроградното движение на Марс е време, благоприятно да намалим малко темпото, да се вгледаме в себе си и да се огледаме наоколо, за да си дадем сметка за много неща и най-важното – за ценните за нас неща или хора. Сега не е момента да водим битки, борба за власт и постижения, за нови начинания, защото можем да ударим на камък и вместо успех, да стигнем неочаквано до нови и нови неразрешими проблеми.

Периодът между 18 април и 3 юли не е благоприятен за големи капиталовложения, за теглене на кредити и започване на сериозни дългосрочни проекти, защото е намален шансът да ви достигнат силите и възможностите да се преборите с трудностите по пътя към реализирането им. А ако искате да пробвате дали думите на някои астролози, че точно ретроградното движение на Марс е благоприятно за нови начинания, имате свободата да го направите, но трябва да бъдете готови и да понесете отговорността за последствията. Периодът не е благоприятен също за планови операции, тъй като Марс управлява и хирургията. Всичко, което може да се отложи по отношение на операциите, по-добре го оставете за след 3 юли. Периодът е добър, обаче, за връщане на заеми, за рефинансиране на кредити, за дълбинни изследвания и проучвания, за връщане на имущество. Не се учудвайте, ако временно изгубите желанието за борба или постижения – някой или нещо ви възпират да се проявите и да бъдете себе си. При някои от представителите на знаците, при които аспектите ще са стресиращи, ретроградният Марс може да се прояви и като отхвърляне на нечий авторитет и съответно в този период да възникнат конфликти, свързани с такива. Те могат да бъдат с бащата, със съпруга, с любовника, с полицията, с престъпници, с банкови или данъчни структури и т.н.

Това, което в световен план може да се очаква в периода на ретроградния Марс, е задълбочаване на военни конфликти, пожари, тежки аварии и кризисни ситуации в металургични предприятия, неадекватни действия от страна на полицията, военните и прокуратурата в борбата с престъпността, с корупцията, с бежанците и т.н. Възможни са фалити на фирми, нови проблеми в банковия сектор, но може да има и понижение на лихвени проценти в банките. Все пак Марс се свързва и с чуждите авоари. Добре е да направите преоценка на вложеното и полученото до момента като разходи/приходи и морална подкрепа, да платите дължимите данъци към държавата, за да не излязат наяве укрити такива, неплатени осигуровки на служителите ви или нещо друго, за което да ви подгонят данъчните и контролните органи, ако имате собствен бизнес. Военните и полицията могат да довършат някои започнати и недовършени промени в закона за МВР, за отбраната на страната и програми за развитие на полицията и военните, съобразно новите условия и конфликти в света. Както се казва, време е за всичко, започващо с представката „ре-“ – рефинансиране, реимунизация, реекспорт, реинфекция, ревизия (включително оперативна), реконструкция, реорганизация, ремонт на автомобила или на някаква апаратура и т.н.

Бъдете здрави!

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява с песни в заглавие Марс като №1 хита на Дейвид Боуи Life On Mars и композицията Lady Of Mars на Dark Star:

Снимка: НАСА

loading...