Ретрограден Марс през 2023 година

планетата Марс

Кога Марс е ретрограден и какво да правим тогава?

Наричаме движението на една планета ретроградно, не защото тя се движи обратно назад по орбитата си, а защото визуално при движението си се намира между Слънцето и Земята в Космоса и наблюдавайки я оттук в плоскостта на небесната сфера като кино екран, изглежда сякаш, че е тръгнала назад спрямо обичайното си въртене около звездата в Слънчевата система.

УТОЧНЕНИЕ: Статията е за ретрограден Марс. За РЕТРОГРАДЕН МЕРКУРИЙ четете ТУК.

Планетата Марс отчита ретроградност средно на всеки две години. 2023 година започва с ретрограден Марс, който е настъпил на 30 октомври 2022 г. във въздушния знак Близнаци и продължава така до 12 януари 2023 г. Добрата новина е, че втори път Марс не става ретрограден до края на 2023-та.

Ретроградният Марс засегя областите от живота, които Марс управлява – по-специално нашия сексуален живот.

Когато планетата на действието стане ретроградна, либидото ни също се забавя. Вместо да жадуваме за другите, може да се окажем в междуличностна драма – или да избягваме конфронтация до степен, в която негодуванието да расте, или да се махаме. Енергията ще бъде забавена и трябва да излезе по някакъв начин – което може да доведе до избухване.

Тъй като Близнаци е въздушен знак, известен със силния си стил на общуване, може дори да се почувства така, сякаш ухажването и флиртът са загубили забавлението си. За да смекчите ефектите, съсредоточете се върху грижата за себе си в ежедневието си. Колкото повече се отървете от тази вяла енергия, толкова по-добре и по-секси ще се чувствате.

Тъй като Близнаците се свързват и с комуникацията, хората могат да използват думи, за да наранят другите в този период от време или да се чувстват неспособни да изразят мнението си. Отговорите на имейли и текстови съобщения ще се забавят, а пътуванията могат да бъдат изпълнени раздразнение и агресия, затова внимавайте за изблик на ярост при шофиране.

Как да се сплавим с ретрограден Марс? Най-важното е да се грижите за себе си. Спете, разходете се, когато е необходимо, отпуснете се във ваната, за да намерите спокойствие и не се насилвайте да правите повече, отколкото можете. Не забравяйте да се движите със собствено темпо. Също така помислите преди да отговорите.

Как влияе ретрограден Марс в Близнаци на вашата зодия?

Овен
Може да се окажете по-пасивни от всякога, най-вече поради факта, че сега се опитвате да избегнете конфликти и спорове с другите. В този период може да има моменти, в които да се потопите в света на мечтите си в опит да избегнете всякаква драма. Ако решите да започнете спор, отделете малко време и дишайте. Вместо да изпращате този ядосан смс, опитайте се да използвате здържаната си енергия, за да засилите либидото си. Повечето от вашите конфликти могат да бъдат разрешени между чаршафите.

Телец
С новите начинания идва обещанието за финансов успех. Но може би чакате да се почувствате стабилни. Това се дължи на ретроградния Марс, която причинява забавяне, като временно свива вашите доходи и спестявания. В интимен план отделете време за разговори с половинката си, за да се уверите, че вашите желания и нужди също могат да бъдат изпълнени.

Близнаци
Вместо да се опитвате да бързате с проектите, завършете ги със собствено темпо. Запомнете, бавното и стабилно поведение печели състезанието. Бъдете търпеливи със себе си. Ако флиртуването ви е неуспешно, не продължавайте да се натискане, а потърсете друг субект на желание.

Рак
Това е момент на размисъл. Ще откриете, че обмисляте най-дълбоките си желания и нужди. Може да откриете желание да избягате от ежедневието и да фантазирате за бъдещето. Мечтайте, стига да не забравяте ежедневните си задължения. Ретроградният Марс засилва склонността ви да бъдете пасивно-агресивни, особено когато става въпрос за обсъждане на нещата, които ви възбуждат. Ако партньорът ви не знае какво ви дразни или не може да се справи според вашите стандарти, тогава трябва да му кажете това директно – дори и да се чувства неудобно и неудобно, ще си струва.

Лъв
Отстоявайте себе си. Всъщност, направете го по начина на Лъва и издайте вътрешния „рев“. Свършихте работата, за да се докажете. Сега е време да получите уважението – или заплатата – която заслужавате. Вместо да предприемете незабавни действия в интимния живот, вие избирате да се държите хладно и да опознаете по-добре любимата си.

Дева
Несигурното и мъгливо влияние на ретроградния Марс, преминаващ през Близнаци – дома на кариерата на вашия знак, ще ви накара да преоцените професионалните си стремежи. Това може да ви накара да приемете няколко хуманитарни каузи и да помогнете на другите. Крайният резултат ще ви насочи към внедряване на филантропия в работата, която вършите. Умът и мозъкът ви може да са замъглени сега, но откривате, че интуицията ви е точно на мястото си. Слушайте тялото си. Не се натискайте до краен предел, за да докажете нещо или да предадете силата си на някой друг. Ако имате нужда от почивка, позволете си да се отпуснете за малко.

Везни
Спрете да слагате всичките си яйца в една кошница. Разнообразете вашето време, взаимоотношения, инвестиции и интереси. Като поддържате широка перспектива, можете напълно да гарантирате, че лични въпроси като вашата банкова сметка или лични партньорства са защитени — плюс това ще ви даде повече автономия и свобода като резултат. Макар либидото ви е най-ниската точка в момента, дайте приоритет на физическата интимност по други начини. Отделете време за гушкане с партньора си, което ще ви даде шанс да се обвържете на по-дълбоко ниво.

Скорпион
Старите дългове се появяват отново, обърквайки финансите ви. Опитайте се да живеете с ограничен бюджет и не изразходвайте до дупка кредитните си карти. Продажбите са ваш приятел по време на ретрограден Марс. За разлика от другите зодии, вашето либидо всъщност е доста високо в момента, но не сте сигурни дали наистина искате да правите експерименти в интимния живот.

Стрелец
Минала връзка се появява отново, когато става въпрос за любовния ви живот. Бъдете готови да се чуете с бивш партньро или сами искате да се свържете с такъв. Това може да извади на повърхността много неразрешени емоции. Преди да протегнете ръка или да отговорите, решете дали искате да разпалите отново стар пламък или да възобновите ренесанса на предишната си връзка. Продължете напред с повишено внимание. Не действайте импулсивно. Помислете внимателно, преди да вземете решение.

Козирог
В момента се разочаровате както от работата, така и от сексуалния си живот. Вместо да се опитвате да поправите всичко, просто се отдайте на течението, без да оказвате натиск върху себе си. В интимните ви отношения се разгарят битки за власт. За да избегнете възникването на спорове, опитайте се да водите открити и честни разговори. Вместо да играете игри, бъдете директни с тези, на които държите, за да получите яснотата и разбирането, от които се нуждаете, за да продължите напред по здравословен начин в рамките на партньорството.

Водолей
Не сте виждали приятелите си от известно време, което ви кара да копнеете за време един на един с тях. Причината е, че сте се погълнали твърде много от собствения си живот, който сте забравили да проверите. Не се дръжте като с непознати и планирайте забавна среща с тях. Въпреки че обикновено поемате рискове в спалнята, не искате да напускате зоната си на комфорт точно сега.

Риби
За да избегнете физическо и психическо прегаряне, намерете баланс в този период на живота си. Преди да поемете твърде много задачи и да се включите в допълнителни дейности, уверете се, че разполагате с време за всичко. Без значение колко сте заети, отделете и време за забавление. Добре е да сте потайни относно това, което ви възбужда. Не е нужно да споделяте интимните си желания с всички. Само вашият партньор трябва да знае какво ви разстройва (и обратното). Не позволявайте на приятелите ви да ви карат да споделяте повече, отколкото ви е удобно. Някои неща са само за вас.

Какво значи в астрологичен смисъл ретрограден Марс и как той ни влияе по принцип? Отговорите на тези въпроси подробно разяснява астроложката Марги Паскалева, чиито съждения ви представяме:

Марс е планета на инициативата, смелостта, мъжествеността, сексуалният импулс, активността в живота ни. Тя представя начина на действие и реализация, усилията и волята ни за победа и успех.

Трябва да се отбележи, че има огромно значение и знака, през който планетата се движи ретроградно. В този период ретроградното движение на Марс се извършва изцяло в огнения знак Овен.

Марс ни прави борбени и инициативни, да, но в същото време при ретроградно движение тази енергия е забавена, задържана и във връзка с кармичната астрология един рожден ретрограден Марс по принцип в настоящия живот ни „връща“ отново хора, ситуации и преживявания от минала инкарнация, за които ни се дава шанс да коригираме. В коя сфера и как точно ще се прояви зависи от това Марс в рождения хороскоп на човека кой дом и коя сфера на живота му управлява. Например, ако Марс управлява вашия партньорски 7-ми дом и е по рождение ретрограден, може да се очаква появата на партньор от миналото, с когото по някакви причини връзката е била неочаквано прекъсната, имало е неразрешени между тях взаимоотношения и проблеми. Най-общо казано, всяка ретроградна планета има връзка с миналото и кармата ни.

Марс е целенасочен, борбен, импулсивен. Но когато стане ретрограден, това означава ли, че тази Марсова енергия е намалена, че човек не е борбен или целенасочен, че е апатичен? Не, не означава това. И веднага ще ви дам пример с една от най-големите ни лекоатлетки, европейската шампионка Ивет Лалова. Марс нали има връзка със силата, издръжливостта, борбеността и спорта? Ивет е родена с ретрограден Марс в хороскопа си. Това означава ли, че тя не е амбициозна, борбена или й липсва енергия и издръжливост? Не, разбира се. И тя не е единственият пример, но сега няма да навлизам в подробности по отношение на тези проявления при нея.

Марс прекарва един доста дълъг период на ретроградно движение, през който действията ни ще бъдат осуетявани, забавяни и не можем да разчитаме на развитие и успехи за осъществяването на важни цели. Сега е време да се вгледаме в себе си и околните, да забавим хода, да направим своите анализи на миналите ни действия и да извършим корекции в плановете си. Понижава се силата и енергията ни. Не можем да очакваме растеж или победи, както и реализиране на най-съкровените ни мечти или амбиции. Често в такива периоди се разгарят отново стари конфликти. Нищо започнато или извършено в такъв период не води да успех. Периодът не е подходящ за нови начинания и важни действия, започване на нова работа (освен, ако не е временна или по заместване), за покупка на автомобил или друга техника (машини също), за големи капиталовложения, за извършване на планови операции и особено в областта на главата. Марс, като съуправител на знака Скорпион, има връзка и с чуждите авоари. Затова периодът не е благоприятен и за теглене на кредити, но можете да подмените кредитна или дебитна карта, която е с изтекъл срок или е повредена по някакъв начин. В световен план са възможни финансови трусове, фалити, забавяне на плащания, природни катаклизми, военни действия и атентати, размирици, протести и стачки, особено през месец октомври.

В личен план ретроградният Марс може да ви „върне“ нещо или някого от миналото. Марс управлява също чуждите пари / собственост, както и мъжете в женския хороскоп. Ако преди време сте дали някому паричен заем, то може да ви изненадат с неговото връщане. В същото време, при някои хора ретроградният Марс може да доведе до забавянето на плащания на заплати или хонорари, до загуба на пари или собственост (както и кражба). Ако преди време сте имали конфликт с вашия интимен партньор, сега може да е дошъл момента той да се върне. Но всичко това, разбира се, зависи от нивото духовна зрялост на човека. В негативен аспект при някои хора може да се прояви и като забавяне на вноски по потребителски или ипотечни кредити. Не бива да се страхувате и правите аналогия със себе си, тъй като как ще се прояви при вас точно ретроградното движение на Марс в хороскопа, зависи от това какво е „драснато“ като възможно проявление. И най-важното, като планета на инцидентите, през ретротрадния период на Марс трябва да се работи изключително предпазливо с режещи машини и инструменти, по време на работа с или почистване на огнестрелно оръжие, както и при работа със запалими или избухливи вещества. Опасността от порязвания в най-лекия вариант до отрязване на части от тялото, от самоубийства по невнимание или убийства, изгаряния, кръвозагуба при тежки наранявания е голяма. Не изхвърляйте незагасени фасове и не палете огън в горите.

Това, което в световен план може да се очаква в периода на ретроградния Марс, е задълбочаване на военни конфликти, пожари, тежки аварии и кризисни ситуации в металургични предприятия, неадекватни действия от страна на полицията, военните и прокуратурата в борбата с престъпността, с корупцията, с бежанците и т.н. Възможни са фалити на фирми, нови проблеми в банковия сектор, но може да има и понижение на лихвени проценти в банките. Все пак Марс се свързва и с чуждите авоари. Добре е да направите преоценка на вложеното и полученото до момента като разходи/приходи и морална подкрепа, да платите дължимите данъци към държавата, за да не излязат наяве укрити такива, неплатени осигуровки на служителите ви или нещо друго, за което да ви подгонят данъчните и контролните органи, ако имате собствен бизнес. Военните и полицията могат да довършат някои започнати и недовършени промени в закона за МВР, за отбраната на страната и програми за развитие на полицията и военните, съобразно новите условия и конфликти в света. Както се казва, време е за всичко, започващо с представката „ре-“ – рефинансиране, реимунизация, реекспорт, реинфекция, ревизия (включително оперативна), реконструкция, реорганизация, ремонт на автомобила или на някаква апаратура и т.н.

Бъдете здрави!

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява с песни в заглавие Марс като №1 хита на Дейвид Боуи Life On Mars и композицията Lady Of Mars на Dark Star:

Снимка на изгрев на планетата Марс: НАСА