Ретрограден Марс през 2022 година

планетата Марс

Кога Марс е ретрограден и какво да правим тогава?

Наричаме движението на една планета ретроградно, не защото тя се движи обратно назад по орбитата си, а защото визуално при движението си се намира между Слънцето и Земята в Космоса и наблюдавайки я оттук в плоскостта на небесната сфера като кино екран, изглежда сякаш, че е тръгнала назад спрямо обичайното си въртене около звездата в Слънчевата система.

УТОЧНЕНИЕ: Статията е за ретрограден Марс. За РЕТРОГРАДЕН МЕРКУРИЙ четете ТУК.

Планетата Марс отчита ретроградност средно на всеки две години. За спокойствието на всички, добрата новина е, че през цялата 2021 година Марс не е ретрограден. През 2022-ра Марс става ретрограден на 30 октомври в Близнаци и продължава така оставащите 62 дни до края на годината.

Последно Марс беше ретрограден през 2020 година, като започна своето ретроградно движение в знака Овен на 10 септември в 0:21 ч., което продължи до 2:35 ч. на 14 ноември. Какво значи в астрологичен смисъл ретрограден Марс и как той ни влияе? Отговорите на тези въпроси подробно разяснява астроложката Марги Паскалева в сайта си astroamor.wordpress.com, чийто съждения ви представяме:

Марс е планета на инициативата, смелостта, мъжествеността, сексуалният импулс, активността в живота ни. Тя представя начина на действие и реализация, усилията и волята ни за победа и успех.

Трябва да се отбележи, че има огромно значение и знака, през който планетата се движи ретроградно. В този период ретроградното движение на Марс се извършва изцяло в огнения знак Овен.

Марс ни прави борбени и инициативни, да, но в същото време при ретроградно движение тази енергия е забавена, задържана и във връзка с кармичната астрология един рожден ретрограден Марс по принцип в настоящия живот ни „връща“ отново хора, ситуации и преживявания от минала инкарнация, за които ни се дава шанс да коригираме. В коя сфера и как точно ще се прояви зависи от това Марс в рождения хороскоп на човека кой дом и коя сфера на живота му управлява. Например, ако Марс управлява вашия партньорски 7 дом и е по рождение ретрограден, може да се очаква появата на партньор от миналото, с когото по някакви причини връзката е била неочаквано прекъсната, имало е неразрешени между тях взаимоотношения и проблеми. Най-общо казано, всяка ретроградна планета има връзка с миналото и кармата ни.

Марс е целенасочен, борбен, импулсивен. Но когато стане ретрограден, това означава ли, че тази Марсова енергия е намалена, че човек не е борбен или целенасочен, че е апатичен? Не, не означава това. И веднага ще ви дам пример с една от най-големите ни лекоатлетки, европейската шампионка Ивет Лалова. Марс нали има връзка със силата, издръжливостта, борбеността и спорта? Ивет е родена с ретрограден Марс в хороскопа си. Това означава ли, че тя не е амбициозна, борбена или й липсва енергия и издръжливост? Не, разбира се. И тя не е единственият пример, но сега няма да навлизам в подробности по отношение на тези проявления при нея.

Марс прекарва един доста дълъг период на ретроградно движение, през който действията ни ще бъдат осуетявани, забавяни и не можем да разчитаме на развитие и успехи за осъществяването на важни цели. Сега е време да се вгледаме в себе си и околните, да забавим хода, да направим своите анализи на миналите ни действия и да извършим корекции в плановете си. Понижава се силата и енергията ни. Не можем да очакваме растеж или победи, както и реализиране на най-съкровените ни мечти или амбиции. Често в такива периоди се разгарят отново стари конфликти. Нищо започнато или извършено в такъв период не води да успех. Периодът не е подходящ за нови начинания и важни действия, започване на нова работа (освен, ако не е временна или по заместване), за покупка на автомобил или друга техника (машини също), за големи капиталовложения, за извършване на планови операции и особено в областта на главата. Марс, като съуправител на знака Скорпион, има връзка и с чуждите авоари. Затова периодът не е благоприятен и за теглене на кредити, но можете да подмените кредитна или дебитна карта, която е с изтекъл срок или е повредена по някакъв начин. В световен план са възможни финансови трусове, фалити, забавяне на плащания, природни катаклизми, военни действия и атентати, размирици, протести и стачки, особено през месец октомври.

В личен план ретроградният Марс може да ви „върне“ нещо или някого от миналото. Марс управлява също чуждите пари / собственост, както и мъжете в женския хороскоп. Ако преди време сте дали някому паричен заем, то може да ви изненадат с неговото връщане. В същото време, при някои хора ретроградният Марс може да доведе до забавянето на плащания на заплати или хонорари, до загуба на пари или собственост (както и кражба). Ако преди време сте имали конфликт с вашия интимен партньор, сега може да е дошъл момента той да се върне. Но всичко това, разбира се, зависи от нивото духовна зрялост на човека. В негативен аспект при някои хора може да се прояви и като забавяне на вноски по потребителски или ипотечни кредити. Не бива да се страхувате и правите аналогия със себе си, тъй като как ще се прояви при вас точно ретроградното движение на Марс в хороскопа, зависи от това какво е „драснато“ като възможно проявление. И най-важното, като планета на инцидентите, през ретротрадния период на Марс трябва да се работи изключително предпазливо с режещи машини и инструменти, по време на работа с или почистване на огнестрелно оръжие, както и при работа със запалими или избухливи вещества. Опасността от порязвания в най-лекия вариант до отрязване на части от тялото, от самоубийства по невнимание или убийства, изгаряния, кръвозагуба при тежки наранявания е голяма. Не изхвърляйте незагасени фасове и не палете огън в горите.

В личен план ретроградният Марс в Овен ще има неблагоприятно влияние за родените през втора и трета декада на знаците Овен, Рак, Везни и Козирог. Очакват ни месеци на задръжки, понижена енергия, лесна раздразнителност, конфликти с околните или някакви грижи около близки хора от семейството. Но най-важното е да не започвате нищо ново и да не предприемате рискове, да бъдете по-умерени и сдържани емоционално, за да не изгубите ценни за вас хора. Марс, освен че е ретрограден, той е и в предизвикателни опасни аспекти към Юпитер, Плутон и Сатурн в Козирог. Това повишава опасността и от сериозни травми или инциденти при някои хора, на които е заложено в рождения хороскоп – изгаряния, пожари, взривове, сбивания с тежки последствия и дори убийства / самоубийства, транспортни инциденти и т.н. Спазвайте законите, за да избегнете неприятности със силите на реда, както и съдебни дела. От всички следващи месеци най-опасен и изпълнен с изпитания се очертава месец октомври (особено до 23-ти), когато и Слънцето ще транзитира през знака Везни. Внимавайте при излети в планините, както и работещите в условия на риск за своя или за живота на другите хора – полицаите, пожарникарите, лекарите и хирурзите, миньорите, строителите, шофьорите, каскадьорите, спортистите за травми и т.н. Работете много внимателно с чужди пари и внимавайте за своите, за да избегнете неприятности и загуби.

Макар и ретрограден Марс в Овен, той няма да е с така мощно и стресиращо влияние за родените през втора и трета декада на знаците Близнаци, Лъв, Стрелец и Водолей. Марс е в хармоничен аспект към вашето рождено Слънце. Добър период за корекции, ремонти и довършване на вече започнати дейности. Но ако в рождения си хороскоп някои от вас имат планети между 15 и 30 градус на кардиналните знаци Овен, Рак, Везни и Козирог, тогава трябва и вие да бъдете много по-внимателни в този период.

В живота на някои хора може изненадващо да се появят минали и стойностни хора, включително и подновяване на минали любовни връзки. Време е за поправки, преустройство, връщане към минали дейности или хора в живота ни, за да можем след 17 ноември да поемем по нов начин живота си.

Това, което в световен план може да се очаква в периода на ретроградния Марс, е задълбочаване на военни конфликти, пожари, тежки аварии и кризисни ситуации в металургични предприятия, неадекватни действия от страна на полицията, военните и прокуратурата в борбата с престъпността, с корупцията, с бежанците и т.н. Възможни са фалити на фирми, нови проблеми в банковия сектор, но може да има и понижение на лихвени проценти в банките. Все пак Марс се свързва и с чуждите авоари. Добре е да направите преоценка на вложеното и полученото до момента като разходи/приходи и морална подкрепа, да платите дължимите данъци към държавата, за да не излязат наяве укрити такива, неплатени осигуровки на служителите ви или нещо друго, за което да ви подгонят данъчните и контролните органи, ако имате собствен бизнес. Военните и полицията могат да довършат някои започнати и недовършени промени в закона за МВР, за отбраната на страната и програми за развитие на полицията и военните, съобразно новите условия и конфликти в света. Както се казва, време е за всичко, започващо с представката „ре-“ – рефинансиране, реимунизация, реекспорт, реинфекция, ревизия (включително оперативна), реконструкция, реорганизация, ремонт на автомобила или на някаква апаратура и т.н.

Бъдете здрави!

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява с песни в заглавие Марс като №1 хита на Дейвид Боуи Life On Mars и композицията Lady Of Mars на Dark Star:

Снимка на изгрев на планетата Марс: НАСА