Ретроградна Венера 2023

Венера

Кога Венера е ретроградна и какво да правим и да не правим тогава?

Ретроградно движение на една планета е когато се намира между Слънцето и Земята и наблюдавайки я оттук, изглежда, че е тръгнала назад, а не защото тя се движи назад по орбитата си. Венера е втората по ред планета от Слънчевата система и е земеподобна планета, много близка по големина и общи качества до Земята; понякога е наричана от астрономите „планетата-сестра на Земята“. От всички планети в Слънчевата система Венера има най-малък орбитален ексцентрицитет, равен на 0,7% , т.е. нейната орбита е почти идеално кръгла. Тя прави една обиколка около Слънцето за 224,7 земни дни.

Венера е ретроградна средно 40-43 дни на всеки 18 месеца. Когато една планета е ретроградна, в астрологически смисъл се счита, че е в състояние на покой или спи.

През 2023 г. Венера е ретроградна през лятото от – 22 юли до 3 септември в огнения знак Лъв. В т. нар. сенчеста зона Венера навлиза още на 2 септември 2018 г. и излиза чак на 17 декември 2018 г., като в този период влиянието й е също чувствително.

В астрология Венера е планета на любовта и ценностите, изкуството и финансите, както и отношенията между хората, затова в период, когато е ретроградна, трябва отново да преосмислим какво и кого ние ценим. Венера ни въвлича в удоволствието, изкуството и романтиката и ни разкрива стойността, която придаваме на себе си, другите, концепциите, местата и парите.

При ретроградна Венера не е подходящ момент за брак или започване на нова връзка или съвместно съжителство. Не се препоръчват също финансови начинания, дори бизнес преговори, големи инвестиции на борсата. Не бива да се подписват нови договори и споразумения, включително банкови заеми и застраховки. Вие също не давайте пари назаем, защото може да не си получите. Не е сполучлив период за покупки на скъпи произведения на изкуството или луксозни стоки. Не предприемайте големи ремонти. Не е подходящ период също за организиране на големи тържества или светски мероприятия. В здравен аспект не предприемайте козметични операции на лицето или тялото, дори не пробвайте нови разкрасителни процедури и козметики. Като цяло не се претоварвайте и в работата или спорта.

Ретроградна Венера е период за самонаблюдения и лична оценка. В този период представителите на зодия Телец и Везни, на които Венера е управител, трябва да бъдат изключително предпазливи. Ретроградна Венера влияе върху финансовия аспект в живота на зодия Телец, докато при Везните – по отношение на личния живот. При ретроградна Венера е подходящо да се направи ревизия на бюджета и анализ на финансовите вложения, но не и да се правят нови.

Ретроградна Венера в Лъв може да ви кара да копнеете за внимание. Помислете за това: Лъвът е царствената планета, която иска да бъде обожавана.

Може да се впускате във връзки по това време. В същото време обаче може да обмисляте дали вашите нужди са удовлетворени.

По време на ретроградна Венера в Лъв, това са темите, които ще бъдат подчертани, прегледани, свидетели, преформулирани, посетени и може би дори излекувани: нашата красота, желание, любов, интимност, партньорство и връзка. Това време също ни подканва да разсъждаваме върху връзката си с парите и приходите, стойността, която придаваме на нашите умения и креативност, как ценим изкуството и красотата и дали се чувстваме сигурни в себе си, за да изразим кои сме.

Тази ретроградност може да изглежда като огледало, разкриващо прозрения за минали преживявания, проникващи в настоящето чрез пресъздаване на определена динамика, и как нашето настояще отразява нашето минало, като продължава истории, започнали преди години. Какви преживявания от миналото влияят на вашето настояще? На какви модели и разкази около любовта, интимността, достойнството или красотата сте готови да станете свидетел, да ги излекувате и пренапишете?

Снимка с транзит на Венера между Земята и Слънцето: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr