Рибата намалява риска от рак на дебелото черво

Хапването на поне три порции риба седмично помага за превенция от рак на дебелото черво.

Ракът на дебелото черво е сред най-разпространените злокачествени заболявания. За предпазване от развитието му експертите препоръчват промени в начина на живот и храненето. Сред препоръките е да се консумира повече риба.

Проучване на специалисти от Оксфордския университет и Международната агенция за изследване на рака (IARC) показва, че консумацията на три порции риба седмично понижава риска от развитието на злокачествено заболяване на дебелото черво.

За целите на изследването авторите му са проучили чрез въпросници хранителните навици на 521 324 души. Детайлно е анализирана консумацията на всякакъв вид риба – бяла, тлъста, мазна, крехка.

Изследователите са установили, че за хората, които редовно консумират риба, рискът от развитието на рак на дебелото черво е с 12% по-нисък, отколкото за тези, чието меню включва по-малко от една порция седмично. Според специалистите оптималното количество за понижаване на риска е 359.1 грама риба седмично.

Въпреки че изследването обхваща всякакви видове риба, експертите отбелязват, че особено полезни са мазните риби като сьомга и сардина. Консумацията на 123.6 грама мазна риба се свързва с 10-процентно понижение на риска от рак на дебелото черво.

Типичната порция риба е около 100 грама, така че консумацията дори само на една порция седмично може да донесе ползи за здравето.

Преработеното и червеното месо се свързват с повишен риск от развитието на злокачествено заболяване на дебелото черво, напомнят експертите.

Резултатите от проучването, финансирано от Световния фонд за изследване на рака (WCRF) към ООН, са публикувани в специализираното издание Clinical Gastroenterology and Hepatology на 25 юли 2019 г. и обявени в уебсайтовете на IARC и Оксфорския университет.

Снимка на ястия от сьомга: Каталин