Риба за здрава нервна система

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, играят важна роля за подобряването на функциите на нервната система, съобщиха изданието Science Dayly и агенция БТА, позовавайки се на резултатите от изследване на американски специалисти.

Учените от Националния институт по алкохолизъм и злоупотреба с алкохола са установили, че докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) предпазват от сетивата от претоварване, като поддържат функциите на нервно-клетъчните мембрани.

Откритието свързва ниското ниво на омега-3 мастни киселини с проблеми при преработването на информацията, каквито се наблюдават при хора, страдащи от шизофрения, биполярни и обсесивно-компулсивни разстройства, хиперактивност с дефицит на вниманието, болест на Хънтингтън и други заболявания на нервната система.

Сега водим битка срещу широко разпространеното схващане, че мазнините са “лоши”, и целта ни е да увеличим количеството на омега-3 мастните киселини в менюто“, казва д-р Норман Салем от изследователския екип.

Специалистите припомнят, че тялото не произвежда тези важни мастни киселини. Те се набавят предимно чрез метаболизма на техния прекурсор – линолеичната киселина, и чрез хранителни добавки, които съдържат готови за употреба DHA и EPA, пише actualno.com.

Снимка: sxc.hu