Полезно е риба да присъства в седмичното меню и затова представяме няколко рецепти за рибник с шаран.
Всички знаем препоръката, че веднъж седмично в менюто ни задължително трябва да присъства риба, за да си добавяме необходимите полезни съставки за организма.
Доказано е, че народите, които имат високо ниво на консумация на риба страдат много по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с останалите.
Рибата на първо място е източник на белтъци. Рибата съдържа по-малко съединителна тъкан в сравнение с друго меко и се усвоява много по-лесно от организма, без да го натоварва допълнително. Рибата е лека храна, която е незаменима част от менюто на спортистите, на жените, които поддържат стройна фигурата, на децата, на възрастните хора и естествено на всички, онези които искат да се хранят здравословно.
Рибата е перфектната комбинация от нисък процент мазнини и висок процент белтъчини. В зависимост от вида на рибата, възрастта й и сезона, в който е уловена, процентът масленост на рибата варира от 0.5% до 35%. Рибите с най-ниска масленост (до 5%) са калкана, кефала, хека, бялата риба, лефера, попчета, сафрида, пъстървата, мерлузата, треската. Малко по-мазни, но не прекалено (5-10%) са шаранът и акулата. Сред най-мазните риби са сьомгата, риба тон, скумрията и сардината.
Рибата е по-богата на калций и фосфор от месото и затова е изключително полезна за подрастващите и за хората, които имат проблеми с костите. Съдържа още обилно количество витамин B1, витамин B2, витамин B12, витамин A, витамин D и витамин E. Морските риби освен всичко съдържат йод и са много полезни за хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза.
Рибата съдържа полезните за организма омега-3 мастни киселини, които влияят благотворно върху човешкото сърце и балансират сърдечната честотата.
Празничната трапеза за Никулден включва ритуално ястие от риба, по традиция това е шаран, шаран пълнен с орехи или рибник.
Ето няколко хубави рецепти за ястия с шаран:
Празничен рибник:
1 кг шаран;
4-5 глави кромид лук;
1 ч.ч. орехови ядки;
2-3 с.л. зехтин;
магданоз и девесил.
Шаранът се почиства, измива, посолява отвън и отвътре. Пълни се с плънка от задушен лук, смесен с ореховите ядки и подправките и отворът се зашива.
Пече се в намазана с масло тавичка, като отстрани може да се постави още нарязан лук, смесен с домати и подправки.
Пълненият шаран може да се увие в кора, разточена от обикновено тесто за обреден хляб.
Рибникът се пече в гореща фурна около 30 минути.
Никулденски шаран:
1 шаран от около 1.5 кг;
2 с.л. зехтин;
1/4 ч.ч. ориз;
5-6 глави кромид лук;
червен пипер.
Ситно нарязаният кромид лук се запържва в мазнината до златисто оцветяване. Прибавя се оризът и също леко се запържва, след което се разбърква с червения пипер и със солта на вкус, залива се с топла вода и се изсипва в тавичка.
В средата на сместа се слага предварително изчистеният, измит и осолен шаран.
Пече се в немного гореща фурна.
Шаран на фурна:
1 шаран (около 1,5 кг);
1 връзка пресен лук;
4-5 домата или 4 с.л. доматено пюре;
1 ч.ч. орехови ядки;
1 ч.ч. гъби;
2 с.л. масло;
100 мл червено вино;
1 връзка магданоз;
сол и черен пипер на вкус.
Шаранът се почиства от люспите и от вътрешностите. Измива се и се посолява и наръсва с черен пипер.
Отделно задушаваме ситно нарязаните лук и гъби с част от мазнината, след което прибавяме част от доматите, нарязани на ситно, смлените орехови ядки, ситно нарязания магданоз и виното. Посоляваме и наръсваме с черен пипер.
Със сместа се пълни шаранът. Зашива се и се поставя в намазана с мазнина тавичка. Покрива се с нарязаните на филийки домати. Полива се с останалото масло. Сипва се 1/2 чаена чаша вода и се пече на умерена фурна.
Никулденски шаран по болярски:
1,5 кг шаран;
400 г друга тлъста риба;
300 мл бяло вино;
80 мл зехтин;
10 бр. черен пипер на зърна;
2 бр. дафинов лист;
4 скилидки стар чесън;
половин връзка пресен магданоз.
Почистеният, измит, отцеден и подсушен шаран се поръсва със смлян черен пипер и сол и се поставя в емайлиран съд в хладилник
Отделно в сгорещената мазнина и малко вода се задушава нарязания наситно лук до златисто оцветяване заедно със счукания чесън, почистената дребна риба (кленчета, кротушки, мрянчета), ситно нарязания магданоз, смления черен пипер, дафиновите листа и сол на вкус
Сместа се разбърква и с нея се пълни шаранът, който е бил в хладилника 1-2 часа, и след като бъде напълнен, се зашива
Поставя се в намазана с олио тавичка, залива се с виното, останалия зехтин и малко вода и се пече в умерена фурна до готовност.
Традиционна чешка рецепта от 19 век за Шаран на черно:
(Добре е да се приготви ден преди сервиране)
6 порции шаран;
2 с.л. масло;
корени за супа (1 морков, малка глава целина,1 корен от магданоз) – настъргани;
1 глава лук – ситно нарязана;
2 с.л. захар;
смес от следните подправки (3 бр. карамфил, щипка мащерка, 10 зърна черен пипер, 6 зърна бахар, 1 дафинов лист);
2 резенчета лимон (с кората);
25 мл ябълков оцет;
750 мл рибен бульон или вода;
4 с.л мармалад от сливи;
100 г сушени сливи – нарязани;
50 г нарязани бадеми;
20 г стафиди;
50 г орехи.
Според оригиналната рецепта се слагат и 2 с.л настъргана меденка, но може да се замени с галета. В по-голяма тенджера се запържват в маслото корените за супа и лука. Прибавя се захарта и при непрекъснато бъркане се оставя лука да карамелизира леко.Прибавете подправките, лимона и оставете за минута да си пуснат аромата. След това долейте оцета и оставете да се изпари.Това е основата за соса. Така приготвената основа залейте с бульона или водата и оставете за около 5 минути да поври.
В леко врящият сос сложете порциите шаран и оставете да се задуши за около 12-15 мин., като от време на време обръщате порциите. След това извадете рибата и в соса разтворете мармалада от сливи.
Сушените плодове и ядките сварете в малко вода за около 5 мин. През това време прецедете соса през ситен гевгир и прибавете плодовете и ядките заедно с водата. Сгъстете с трохите от меденката или с галета. Преди подаване загрейте бавно соса, като в него внимателно сложите порциите шаран. При сервиране ги изваждайте също внимателно, залейте със сос и сервирайте с гарнитура от картофи или ориз или най-добре с традиционните чешки кнедли!
Снимка на шарани: Гокхан Окур