Приемането на умерени количества мастни киселини Омега-3 намалява вероятността от заболявания на венците, съобщава HealthDay.com.
Данните за това са от ново изследване в САЩ. Учените са разделили 9200 души, на възраст над 20 години, родени между 1999 и 2004 г., на три групи, в зависимост от погълнатите от тях количества мастни киселини Омега-3, пише агенция БГНЕС.
Мастни киселини Омега-3 се съдържат в сьомгата и други мазни риби.
Стоматологичните изследвания показват, че участниците, които консумирали много или умерено храни, богати на мастни киселини Омега-3, е по-малко вероятно да имат проблеми с венците.
“Консумирането на риба, богата на мазнини, може да има редица благоприятни последици. Все още обаче не сме открили ползи, при положение че се консумира прекалено голямо количество риба“, заяви главният автор на изследването – д-р Кенет Мукамал, преподавател по медицина в Харвард.
Снимка: morguefile.com