Риба за повече интелект и здрав сън

ястие риба

Редовното хапване на риба помага за по-висок интелект и по-спокоен сън.

Консумирането на риба подобрява интелекта и съня, установиха учени от Пенсилванския университет в САЩ.

Резултатите от изследването са публикувани в статия в Scientific Reports на Nature.

Предишни изследвания показваха влиянието на съдържащите се в рибата мастни киселини омега-3 върху умствената дейност. Но не бе достатъчно изучена връзката между нивото на интелекта (IQ) и подобряването на съня, твърдят авторите.

Изследването бе проведена сред 542 деца в Китай на възраст от 9 до 11 години. 54% бяха момчета и 46% момичета. Те отговаряха на въпроси колко честа са яли риба, след което бяха подложени на тест за равнището на интелект. В същото време техните родители преценяваха качеството на съня на децата си, отговаряйки на съответните въпроси на учените.

Резултатите показаха, че децата, които са яли риба най-малко веднъж седмично, са имали по-малко на брой нарушения на съня. Освен това при теста за интелигентност те средно са набрали 4,5 пункта повече от връстниците ми, които консумират риба рядко или изобщо не я ядат. На децата трябва да се дава по-често риба, смятат учените. Детето може да приема риба дори от 2-годишна възраст.

Децата добре чувстват миризмата. Ако не са свикнали с нея, може да избягват да ядат риба, поясни Дженифър Пинто-Мартин, която е участвала в изследването, цитирана от агенция БГНЕС.

Снимка на ястие с риба: Хери Лоуфорд