Редовната консумация на риба поддържа активността у хората, особено сред по-възрастните, установи ново проучване.
Изследователи от Националния институт по здравеопазване и хранене в Япония поискали от 1000 души да попълнят въпросник, предназначен да определи тяхното психическо и физическо състояние.
Някои от въпросите са били с цел да се установи как понася на анкетираните използването на градски транспорт, плащането на сметки и колко често посещават приятелите си или дават съвет на някого. Разбира се, участниците са попитани и с какво най-често се хранят.
Според резултатите от проучването, при тези които са консумирали най-много животински протеини, е регистрирана много по-малка вероятност да отслабнат физически и психически седем години по-късно, посочва агенция БГНЕС.
Протеинът е от ключово значение за изграждането на необходимата защита срещу падания и фрактури.
Рибата е най-добрата храна, защото съставките, които съдържа са от особено значение за здравето, поддържат активността, облекчават артритните болки и предпазват от деменция.
Изследването показва, че по-високото количество протеин в организма допринася за поддържане на функционалния капацитет при възрастните хора.
Снимка: испански ресторант Бодега