Риба разкрива тайните на регенерацията на крайници

Гемон на древни риби разкрива възможност за регенарация на крайници при човека.

Учени от Мичиганския университет твърдят, че няколко вида риба може да разкрият много еволюционни тайни и дори да зададе генетичните насоки за регенерирането на крайници при хора.

Това се казва в публиквуваното на 23 юли 2019 г. в специализираното издание Proceedings of the National Academy of Sciences изследване, озаглавено Дълбок еволюционен произход на регенерация на крайници и перки.

Известно е, че саламандрите и рибите Лънг са способни да възстановяват изцяло изгубените си крайници.

Инго Брааш, доцент по интегративна биология към Държавния университет на Мичиган, и неговият екип са първите, които проучиха как няколко вида риби от клас Лъчеперки регенерират цели перки, сред които зарган. По-важното е, че изследователите се съсредоточиха върху това как се възстановяват ендохондралните кости в перките си, които са еквиваленти на човешките ръце (от китката до рамото) и крака (от бедрото до стъпалото).

Зарганът често се счита за “риба динозавър” поради типа на тялото, наподобяващ предците им. Те се превръщат в популярен, нов изследователски организъм за биомедицински изследвания, до голяма степен защото геномът им е доста подобен на генома на човека, каза Брааш, цитиран от Phys.org.

Представителите на вида еволюират бавно и са запазили повече елементи в генома от прародителите в сравнение с други риби.

Изучавайки как рибите регенерират перките, екипът на Брааш определи гените и отговорните механизми, които стимулират повторния растеж. Когато сравниха своите открития с човешкия геном, направиха интересно наблюдение.

Оказва се, че гените, отговорни за процеса при въпросните риби, са налични и при хората. Липсващото звено обаче са генетичните механизми, които активират въпросните гени при човека. Възможно е те да са променени или изгубени в хода на еволюцията на бозайниците, в това число и хората, отбелязват учените.

Продължаването на изследванията на тези ключови гени и липсващите механизми може в крайна сметка да доведе до революционни постижения в областта на медицината, смятат авторите на проучването.

Колкото повече изучаваме тези общности сред гръбначните животни, толкова повече можем да се справим с основни цели за създаване на програма за регенеративни терапии при хората, каза Брааш.

Такъв пряк биомедицински напредък е в далечното бъдеще, но проучванията за регенерация на перки при рибите ще продължат да разкриват много за регенеративния потенциал на гръбначните животни, добави ученият.

Снимка на риба от рода Заргани: Ян Стефка