Риба срещу депресия при жените


Риба намалява риска от депресия при жените с 25%, обявиха учените.

Тайната на щастието може би се крие в обикновена порция риба. Яденето на риба предотвратява депресията при жените, показва ново австралийско изследване.

Присъствието на рибно ястие най-малко два пъти седмично намалява риска от депресия сред жените с 25%. При мъжете обаче хапването на риба няма същия ефект.

Високите нива на омега-3 мазните киселини се свързват с хормоните естроген и прогестерон при жените, за да поддържат функциите на мозъка.

Екип от Изследователския институт Menzies в Тасмания, Австралия, изследва повече от 1400 мъже и жени на възраст между 26 и 36 г. в продължение на 5 години. Участниците водели дневник на диетата си, която включвала различни видове морски дарове, риба, скариди и миди. Психическото здраве на участниците също е наблюдавано по време на изследването.

Дори на фона на фактори като тютюнопушене, тегло, физически упражнения, консумация на алкохол, образование и месторабота, се открива силна връзка между приема на риба и склонността към депресия.

При жените се забелязва тенденцията, че още една порция риба седмично намалява риска от депресия с 6%. Дамите, които приемат риба повече от два пъти седмично, са изложени на до 25% по-малък риск в сравнение с тези, консумирали риба по-малко от два пъти седмично. При мъжете консумацията на риба не се свързва с риска от депресия, се казва в изследването, цитирано от агенция БГНЕС.

Снимка: испански ресторант Бодега

loading...