
Жените, които по няколко пъти на седмица ядат риба, са по-малко предразположени към психични разстройства от тези, които не я консумират. Това показват резултатите от изследване на шведски учени от Каролинския институт, съобщи в-к Упсала Нюа Тиднинг, цитиран от агенция ИТАР-ТАСС.
В изследването са участвали 34 000 жени, които са отговаряли на въпроси, свързани с храненето си. 11 години по-късно те отново са били поканени на разговор по повод психичното им здраве и възникване на симптоми, напомнящи психоза.
Резултатите показали, че симптомите на психозата се срещат два пъти по-често при жените, които никога или рядко ядат риба, в сравнение с тези, които я консумират по 3-4 пъти на седмица, съобщава агенция БТА.
“Това потвърждава хипотезата, че недостигът на витамин D и някои мастни киселини, които са налице в рибата, могат да спомогнат за възникване на психично разстройство” – твърдят авторите на изследването, цитирани от actualno.com.
Снимка: sxc.hu