Риба, яйца и боб забавят стареенето на мозъка


Диета, богата на веществото холин, предпазват човешкия мозък от последиците от остаряването, установиха американски учени.

Веществото холин от групата на витамин B се среща в храни като пилешко месо, яйца и соленоводна риба, както и в зеленчуци като бял боб.

Учените от Бостънския университет в САЩ установиха, че хората с богата на холин диета се справят по-добре при тестове за памет и е по-малко вероятно да проявяват промени в мозъка, свързвани с деменция.

Откритието е ново доказателство, че диетата има важно значение за начина, по който остарява човешкият мозък, съобщи един от ръководителите на изследването д-р Рхода Ау, предаде агенция БГНЕС. Тя обаче предупреди, че нито едно хранително вещество не бива да се възприема като панацея срещу деменция.

Смятам, че посланието е, че здравословната, балансирана диета, когато човек е достигнал средната възраст, е важна, обясни изследователката.

Експертите обикновено препоръчват мъжете да си набавят по 550 милиграма холин на ден, а жените – по 425 милиграма.

Предишни изследвания показаха, че средиземноморската диета, включваща риба, зеленчуци и зехтин, има също защитен ефект от деменция.

Поздрав за всички с българска Великденска песен, когато всички православни християни ядем по много варени яйца:

Снимка: Ове Тьопфер