Рибено масло за здраве и дълголетие

сьомга

Влючване на рибено масло в менюто носи здраве и дълголетие.

Учени откриха, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, може да имат пряко въздействие върху увеличаването на продължителността на живота на клетките.

Изследването на екип от Калифорнийския университет в Сан Франциско, САЩ, е първото, което свързва рибеното масло със способността на тялото да противодейства на преждевременното остаряване.

Проучването наблюдавало сърдечно болни пациенти, които вече са съветвани да увеличат консумирането на риба, за да предотвратят повторение на сърдечен удар.

Учените изследвали въздействието на омега-3 мастните киселини при 608 пациенти със сърдечно заболяване. Те установили, че високите нива на омега-3 забавяли увреждането на съдържащите се в ДНК теломери, крайните участъци на хромозомите, които предпазват от възпаление и процеси на стареене.

По-дългите теломери са признак, че човекът е биологически по-млад и по-здрав. С напредването на възрастта теломерите се скъсяват и стават по-податливи на определени заболявания.

Ръководителят на проекта д-р Рамин Фарзанех-Фар обясни, че допълнително изследване върху мишки показало, че гризачите, които приемали големи количества омега-3 мастни киселини, живеят три пъти по-дълго, пише агенция БГНЕС.

Омега-3 мастните киселини се съдържат в мазни риби като скумрия, херинга, сьомга, сардина, пъстърва, както и в соевите семена, семената на тиква, в лененото семе и в орехите. Бялата риба също е здравословна, макар да съдържа по-малко количество основни мастни киселини.

Снимка на сьомга: Робърт Оуен-Уол