Рибено масло лекува грип


Рибено масло лекува грип, твърдят медици.

Рибено масло е ефективно средство срещу грип, показват резултатите от японско изследване.

Съединения, получени от мастни киселини на рибено масло, предотвратили смърт при мишки, заразени с грипен вирус. Установено е, че рибеното масло е полезно дори в напреднал стадии на болестта, при който лекарствата осигуряват около 60% защита.

Грипът причинява рязко покачване на температурата, придружена от главоболие и болки в гърлото. Тя може да доведе до развитието на бактериална инфекция и животозастрашаваща пневмония. В опит да открият по-ефективни лекарства срещу грип, учени от университета в Акита в Япония изследвали естествени липиди, извлечени от омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло.

Те изучили ефекта на протеина “PD1” върху човешките клетки на белите дробове, които са били заразени с различни щамове на грипа. Установено, че “PD1” предотвратява поява на вируса, включително на птичи грип H5N1. Допълнителни тестове върху заразени мишки показаха, че лечението с “PD1” в комбинация с антивирусни лекарства значително увеличава неговата ефективност, пояснява агенция БГНЕС.

Снимка: Hafiz Issadeen

loading...