Рибено масло предпазва мозъка при алкохолизъм

Рибено масло предпазва мозъка на алкохолиците.

Полезното рибено масло и съдържащите се в него омега-3 мастни киселини могат да защитят клетките на мозъка от прекомерните увреждания, получени от хроничното въздействие на алкохола.

Това може да помогне на алкохолиците да избегнат умствената деградация, заявиха учени на конгреса на Европейското дружество за биомедицински изследвания на алкохолизма във Варшава, цитирани от агенциите РИА Новости и БГНЕС.

Рибеното масло може потенциално да ни помогне да защитим структурата на мозъка при хроничните алкохолици. Най-малкото неговата употреба няма да им навреди. Любителите на чашката трябва да имат предвид, че нашето откритие не означава, че можете да вземете няколко капсули рибено масло заедно с алкохола и след това активно да пиете, без да се страхувате за последиците за вашия мозък, заяви Майкъл Колинс от Университета Лойола в Чикаго.

Колинс и неговите колеги са стигнали до този извод, изучавайки действието на големи дози алкохол върху неврони, извлечени от мозъка на гризач. В един от тези експерименти учените са добавили в чашка със спирти и докозахексаенова киселина (DHA), една от основните съставки на рибеното масло.

Тя спада към така наречените омега-3 мастни киселини и е една от най-полезните съставки на рибеното масло. DHA подобрява кръвообращението в мозъка и е изключително важна за нормалното развитие на невроните в зародиша.

Изследователите са открили, че добавянето даже на малки дози от тази киселина в култура с неврони значително намалява интензивността на възпалителните процеси. Този ефект се запазва даже при много големи концентрации спирт, превишаващи максимално допустимата доза алкохол в кръвта на шофьорите четири пъти.

Този факт свидетелства, че е възможна защитата на мозъка на хроничните алкохолици от по-нататъшна деградация с помощта на рибеното масло. Учените предупреждават, че тази защита не е абсолютно и мозъчните клетки рано или късно ще умрат, макар и по-бавно.

Снимка: испански ресторант Бодега

loading...