Рибено масло при бременност намалява риска от алергия при децата

рибено масло

Добавките от рибено масло по време на бременност могат да намалят алергиите при детето.

Една капсула рибено масло на ден през бременността и по време на първите месеци от кърменето може да намали риска за бебето от хранителни алергии, твърдят учени.

Според голям анализ на минали проучвания от Империал Колидж в Лондон, това е довело до 30% намаляване на риска от алергии от яйца до 1-годишна възраст, предава агенция BBC в публикация, цитирана от агенция БГНЕС.

Рибеното масло съдържа специален вид мазнина, наречена Омега-3, която има позитивен противовъзпалителен ефект.

Експертите посочват, че са нужни по-големи проучвания, за да се проследи за по-дълго ефектът при децата. Но те твърдят, че проучването е потвърдило, че диетата по време на бременност може да засегне развитието на алергии в ранен етап от живота.

Едно от 20 деца във Великобритания страда от хранителни алергии от ядки, яйца, мляко или пшеница и проблемът се разраства. Този вид алергии е причинен заради неправилното функциониране на имунната система и от прекалено реагиране на тези безвредни храни, което води до симптоми като обриви, подуване, повръщане и хрипове.

Д-р Робърт Бойл, водещ автор на проучването от Департамента по медицина в Империал Колидж, Лондон, заяви: Нашето изследване предполага, че пробиотиците и рибеното масло могат да намалят риска от развитие на хранителна алергия при децата и би трябвало тези открития да се вземат предвид, когато се обновяват напътствията за бременни.

Добавките рибено масло съдържат омега-3 мастни киселини, които също присъстват и в мазната риба. Съветът на специалистите е бременната жена да консумира не повече от две порции мазна риба седмично поради нивата на живака в някои риби и да избягва месо от акула и риба меч.

Учените наблюдавали 19 проучвания от рибено масло, вземано по време на бременност, включващо 15 000 души и установили, че намаляването на риска от алергия от яйца се равнява на 31 по-малко случаи на алергия към 1 000 деца.

Изследователите също са наблюдавали и ефектите от прием на пробиотик, взиман по време на бременност и открили, че рискът от развитие на екзема при деца от 1 до 3 годинки, намалява с 22%.

Но те не са открили доказателство, че избягването на храни като ядки, яйца и млечни продукти по време на бременност, може да доведе до някаква разлика относно риска за развитие на алергия при детето.

Плодовете, зеленчуците и приемът на витамини също не оказвали влияние, според проучване, публикувано в медицинското списание PLOS One.

Сеиф Шахийн, професор по епидемиологията на дихателната система в Университета на Queen Mary в Лондон, заяви, че изследванията добавят към нарастващите доказателства за връзка между диетата по време на бременност и кърменето и предотвратяване на детските алергии.

По-категорични отговори за възможната роля на пробиотиците и рибеното масло в превенцията на детски алергии може да има само от по-големи проучвания, които да проследят децата и в училищна възраст, твърди той.

Ако такива проучвания са достатъчно големи, те може да са в състояние да идентифицират определени подгрупи на майки и деца, които биха се възползвали най-много от тези интервенции, заяви още професорът.

Д-р Луиза Джеймс от Британското дружество по имунология заяви, че все още има въпроси, чакащи отговор, относно тежките хранителни алергии, а не само за чувствителността към яйца.

Въпреки че е необходима сетивност за развитието на алергии, много деца могат да бъдат чувствителни, без да се появят никакви симптоми на алергия и затова е важно да се определи дали добавянето на рибено масло може да намали риска от клинична хранителна алергия, заяви още тя.

Снимка на капсули рибено масло: Джо Кристиан Отехалс