Добавките от рибено масло по време на бременност могат да намалят алергиите при детето.
Една капсула рибено масло на ден през бременността и по време на първите месеци от кърменето може да намали риска за бебето от хранителни алергии, твърдят учени.
Според голям анализ на минали проучвания от Империал Колидж в Лондон, това е довело до 30% намаляване на риска от алергии от яйца до 1-годишна възраст, предава агенция BBC в публикация, цитирана от агенция БГНЕС.
Рибеното масло съдържа специален вид мазнина, наречена Омега-3, която има позитивен противовъзпалителен ефект.
Експертите посочват, че са нужни по-големи проучвания, за да се проследи за по-дълго ефектът при децата. Но те твърдят, че проучването е потвърдило, че диетата по време на бременност може да засегне развитието на алергии в ранен етап от живота.
Едно от 20 деца във Великобритания страда от хранителни алергии от ядки, яйца, мляко или пшеница и проблемът се разраства. Този вид алергии е причинен заради неправилното функциониране на имунната система и от прекалено реагиране на тези безвредни храни, което води до симптоми като обриви, подуване, повръщане и хрипове.
Д-р Робърт Бойл, водещ автор на проучването от Департамента по медицина в Империал Колидж, Лондон, заяви: Нашето изследване предполага, че пробиотиците и рибеното масло могат да намалят риска от развитие на хранителна алергия при децата и би трябвало тези открития да се вземат предвид, когато се обновяват напътствията за бременни.
Добавките рибено масло съдържат омега-3 мастни киселини, които също присъстват и в мазната риба. Съветът на специалистите е бременната жена да консумира не повече от две порции мазна риба седмично поради нивата на живака в някои риби и да избягва месо от акула и риба меч.
Учените наблюдавали 19 проучвания от рибено масло, вземано по време на бременност, включващо 15 000 души и установили, че намаляването на риска от алергия от яйца се равнява на 31 по-малко случаи на алергия към 1 000 деца.
Изследователите също са наблюдавали и ефектите от прием на пробиотик, взиман по време на бременност и открили, че рискът от развитие на екзема при деца от 1 до 3 годинки, намалява с 22%.
Но те не са открили доказателство, че избягването на храни като ядки, яйца и млечни продукти по време на бременност, може да доведе до някаква разлика относно риска за развитие на алергия при детето.
Плодовете, зеленчуците и приемът на витамини също не оказвали влияние, според проучване, публикувано в медицинското списание PLOS One.
Сеиф Шахийн, професор по епидемиологията на дихателната система в Университета на Queen Mary в Лондон, заяви, че изследванията добавят към нарастващите доказателства за връзка между диетата по време на бременност и кърменето и предотвратяване на детските алергии.
По-категорични отговори за възможната роля на пробиотиците и рибеното масло в превенцията на детски алергии може да има само от по-големи проучвания, които да проследят децата и в училищна възраст, твърди той.
Ако такива проучвания са достатъчно големи, те може да са в състояние да идентифицират определени подгрупи на майки и деца, които биха се възползвали най-много от тези интервенции, заяви още професорът.
Д-р Луиза Джеймс от Британското дружество по имунология заяви, че все още има въпроси, чакащи отговор, относно тежките хранителни алергии, а не само за чувствителността към яйца.
Въпреки че е необходима сетивност за развитието на алергии, много деца могат да бъдат чувствителни, без да се появят никакви симптоми на алергия и затова е важно да се определи дали добавянето на рибено масло може да намали риска от клинична хранителна алергия, заяви още тя.
Снимка на капсули рибено масло: Джо Кристиан Отехалс