Рибено масло срещу шизофрения

Капсулите рибено масло могат да предотвратят развитие на шизофрения у някои млади хора с признаци на психично заболяване, сочат резултатите от единствено по рода си изследване в Австрия, съобщи агенция Асошиейтед Прес.

Проучването обхванало 81 пациенти на възраст между 13 и 25 години с признаци на психоза. Признаците включвали значително по-дълъг или по-къс сън от обичайното, нарастващи подозрения към другите, увереност, че “някой вкарва мисли в твоята глава” или че притежават магически способности. Младите хора потърсили професионална помощ от психиатри от Медицинския университет във Виена.

41 пациенти три месеца приемали по 4 капсули рибено масло дневно. Останалите пациенти приемали фалшиви хапчета. След едногодишно следене на състоянието на участниците 2 от 41 пациенти, т.е. около 5 процента в групата, приемала рибено масло, станали шизофреници. В групата, приемала плацебо, това се отнасяло за 11 от 40 пациенти, т.е. за 28 %.

Според ученните рибеното масло предлага хипотеза за причините за шизофренията, че те са свързани с начина, по който организмът използва мастните киселини, пише actualno.com.

Ако рибеното масло има подобен ефект, това ще доведе до впечатляващо развитие, заяви д-р Джефри Либерман, експерт по психиатрия от Колумбийския университет в Ню Йорк, който не е участвал в изследването. Нужни са обаче и други изследвания, които да потвърдят получените резултати, допълни той. Учените са започнали широкомащабно международно проучване в 8 града с надеждата, че тези резултати ще бъдат потвърдени. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Archives of General Psychiatry.

Снимка: Stephen Cummings