РИОКОЗ София не откри нитрати в зеленчуците за първото тримесечие на 2010 година

Проверените замразени и пресни зеленчуци в София за първото тримесечие на 2010 година не съдържат нитрати над допустимите норми по европейските критерии.

Това съобщи по Дарик Радио д-р Румяна Йорданова, началник-отдел “Контрол на хранителните обекти и храните” в Столичната РИОКОЗ. Освен проверяваните редовни продукти има и зеленчуци, които са под наблюдение като морковите, краставиците и зелето. Осемте проби, взети от РИОКОЗ в София през първите три месеца за тези три зеленчука, са показали резултати под допустимите количества за нитрати.

“При проверката, която направихме заедно с колегите от “Растителна защита”, бяха взети проби от замразени и пресни зеленчуци от търговската мрежа. Пробите са както от наши зеленчуци, така и от внос. Резултатите са значително под нормите за съдържание на нитрати, т.е. няма съдържание на нитрати, което да притеснява българския потребител“, каза д-р Румяна Йорданова, цитирана от dariknews.bg.

Тя уточни, че контролът се базира на риска, който е определен в европейския регламент и затова се наблюдават два вида зеленчуци, които натрупват нитрати, това са предимно листнте зеленчуци – спанакът и марулите.

Досега и от началото на годината, освен тази проверка, която извършихме съвместно с колегите от “Растителна защита”, в РИОКОЗ София са изследвани 89 продукта българско производство и 15 продукта от внос и резултатите са нормални“, допълни д-р Румяна Йорданова. Тя припомни, че преди време в българското законодателство нормите за нитрати бяха много по-ниски, отколкото са европейските норми за нитрати сега, които прилагаме и ние.

Всеки от нас, който си прави илюзия, че държавата може да тества буквално всяка партида на пазара е в голямо заблуждение – това практически не е възможно, защото пазарът е много голям“. Това каза в ефира на Дарик изпълнителният директор на Асоциация “Активни потребители” Богомил Николов. Според него силата на този контрол е точно в случайния подбор, на който се избират продукти за тестване, защото това държало в напрежение производителите и вносителите, които не знаят в кой момент могат да попаднат под ударите на този контрол.

Богомил Николов посочи още, че е хубаво всеки един производител сам да заплаща лабораторни изследвания, за да знае самият той какво ще предложи на пазара. Една от мерките за контрол според Николов е активното оповестяване на информация, което се прилагало в доста европейски държави. Когато някой е допуснал риск за потребителите, това трябва да става обществено достояние и оттам нататък потребителите сами ще го накажат, защото ще избягват да купуват продукта му, коментира още изпълнителният директор на “Активни потребители”.

Снимка: sxc.hu