Рискът от смърт при затлъстяване е подценен

затлъстяване

Рискът от смъртност, свързана със затлъстяването, е подценен в повечето от медицинските проучвания.

Обикновено изследванията за затлъстяването се фокусират единствено върху измерването на индекса на телесната маса, а не върху промените на теглото в по-дългосрочен план, изтъкват американски учени, цитирани от агенциите Франс Прес и БТА.

Според екипа на д-р Андрю Стоукс от университета в Бостън, САЩ, има много пропуски при едностранчивите медицински изследвания, основаващи се на въпросния индекс. Така например те не правят разлика между хората, които никога не са надвишавали нормалното си тегло и онези, които са били затлъстели или са били с извъннормено тегло, но след това са отслабнали. Още повече, че хората често губят килограми поради заболяване.

Рисковете, свързани със затлъстяването, често са подценявани в предишни медицински изследвания, защото повечето от тях отчитат само веднъж трупането на килограми, отбелязва Стоукс.

Според учения затлъстяването носи много по-големи рискове, отколкото се считаше досега. Хората с излишни килограми са изложени на 27 процента по-висок риск от смъртност в сравнение с онези, които са поддържали еднакво тегло. Това се отнася с еднаква степен за хората, които са били пълни навремето, и след това са отслабнали.

Хората с висок индекс на телесна маса, дори и след като загубят килограми, много по-често страдат от диабет от тип 2 и от сърдечносъдови болести. Затлъстяването на дадена възраст предразполага към тези патологии, дори и след като тези хора отслабнат и се върнат към нормален индекс на телесната маса.

Екипът на д-р Стоукс е стигнал до своите заключения, след като анализирал здравни американски метаданни в периода 1988-2010 година.

Снимка: Емилио Лабрадор