Робот вече спасява от инфаркт

Робот вече ще спасява болни с инфаркт в България.

Това е специална техника, която прави безкръвни операции. Те се извършват без отваряне на гръдния кош. Има само малки разрези от около 2 см.

Пострадалият се възстановява за 72 часа и се връща на работа на десетия ден. Това обяви на медицински форум в Пловдив проф. Томислав Михалевич от най-добрата американска кардиологична болница в Кливланд, САЩ, пише standartnews.com.

Най-важното е пациентът да бъде транспортиран в рамките на 90 минути до 2 часа до болница, където могат да му поставят стенд. Ако се налага по-дълго пътуване, в линейката трябва да има опитен екип, който да потвърди диагнозата с електрокардиограма и да му постави инжекция с лекарство, което да стопи тромба. Това обясни създателят на европейските критерии за лечение на инфаркт проф. Франс ван де Верф. Според него успешно лекувани са онези пациенти, при които е премахната причината – стеснението на артерията, която храни сърцето.

Страната ни вече има достатъчен брой клиники за съвременно лечение на инфаркт, но поради организационни проблеми, липса на кадри и достатъчно финансиране от здравната каса резултатите са далеч от европейските, коментираха лекари.

Преди да премине към такива сърдечни операции обаче, България трябва да се справи с високата смъртност при инфаркт на миокарда, изтъкна професорът. Заболяванията на сърцето са водеща причина за тази смъртност, а 40 % от случаите се дължат именно на инфаркт.

Снимка: sxc.hu