Родените в началото на есента най-рядко страдат от анорексия

Хората, родени през септември и октомври, е по-малко вероятно да страдат от анорексия свравнено с тези, родени през пролетта, сочи изследване на британски учени.

Изследването, което е най-голямото по рода си, дава ясно доказателство, че сезонът на раждането, а следователно и сезонът, в който бебетата са заченати, оказва влияние върху проблемите с храненето. То потвърждава резултатите от изследване през 70-те години на миналия век, според което времето на зачеването и ранното развитие влияят на опасността от развитие на заболяването по-късно в живота.

Сред възможните фактори са излагането на вируси и на други инфекции в утробата, количеството слънчева светлина и хранителните навици на майката.

Учените от Оксфордския университет в Англия изследвали датите на раждане на 1293 души, болни от анорексия, и ги сравнили с тези на хора, които нямали това заболяване. Те установили, че най-голям брой болни от анорексия са родени през март и юни, а най-малко – през септември и октомври.

Учените сравнили четири регистъра на рождени дати на хора, страдащи от анорексия във Великобритания, с тези на хора, които нямат заболяването, родени между 1950 и 1980 г. Въпреки че предишни изследвания също показаха, че съществува връзка между сезона на раждането и проблемите с храненето, те били проведени сред значително по-малко пациенти и не били статистически валидни, уточнява агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu