Родените с ниско ниво на витамин D са с риск от хипертония

Децата с ниско ниво на витамин D при раждането си са застрашени от високо кръвно налягане.

Специалисти установиха, че децата с ниско ниво на витамин D при раждането си са с увеличен риск от високо кръвно налягане по-късно през живота си.

Засегнатите от недостиг на витамин D бебета и малки деца са с увеличен риск от високо кръвно налягане по-късно през детството си и в тийнейджърска възраст.

Здравословното състояние на 775 деца от Бостън в САЩ било проследено от раждането им до 18-годишна възраст.

Оказало се, че децата, родени с ниско ниво на витамин D – по-малко от 11 нанограма на милилитър кръв от пъпната връв, са с 60 на 100 по-голям риск от повишено систолично кръвно налягане между 6 и 18-годишна възраст.

Авторите на изследването отбелязаха, че високото систолично кръвно налягане увеличава риска от сърдечни болести дори когато диастоличното кръвно налягане е под контрол.

Децата с постоянно ниско ниво на витамин D – по-малко от 25 нанограма на милилитър кръв, са с 2 пъти по-голям риск от повишено систолично кръвно налягане между 6 и 18-годишна възраст. Получените резултати показват, че съществува връзка между едното и другото, но не и причинно-следствена връзка.

Скринингът за недостиг на витамин D и приемането на хранителни добавки по време на бременността и в ранното детство са ефикасен метод за намаляване на високото кръвно налягане по-късно през живота, заяви Гоин Ван от университета Джонс Хопкинс в Балтимор, цитиран от агенциите ЮПИ и БТА.

Резултатите от изследването са публикувани в Hypertension на 1 юли 2019 г.

Снимка на новородено: fancycrave1