Рукола срещу язва

рукола

Хапването на рукола помага срещу язва на стомаха.

Язвата е рана по стените на хранопровода, стомаха или на дванадесетопръстника. В началото тя засяга само лигавицата на съответния орган, но може и да пробие мускулния слой отдолу. Ако язвата стига само до собствения мускулен слой на лигавицата, това състояние се нарича ерозия – като ерозиите са често множествени и могат да причинят силни кръвотечения. Ако поразения орган е стомахът, се получава възпаление на коремната кухина, наречено перитонит. След по-продължително агресивно действие на кисело стомашното съдържимо, язвата може да премине в рак, пише Wikipedia.

Лекари, чието изследване е публикувано в специализираното американско издание World Journal of Gastroenterology, са намерили алтернативен и по-безопасен, отколкото медикаментите, метод за лечението на стомашно-чревната болест.

Медиците предлагат да се използва рукола (Eruca sativa или Brassica eruca). Растението е разпространено в Близкия изток, преди всичко в Турция, Йордания и Мароко и печели все по-голяма популярност като съставка в зеленчуковите салати. Смята се, че руколата притежава силни терапевтични свойства, включително предотвратява образуването на тумори.

Научно-изследователска група под ръководството на доктор Саид Рафатулах е проверила противоязвеното действия на растението върху бели мишки с развит гастрит и язва. Стомашно-чревните проблеми на гризачите са били предизвикани от различни вредни химични вещества като етанол. Учените са използвали екстракт от рукола в две дози – по 250 и 500 милиграма на килограм телесно тегло. Те са открили, че руколата значително съкращава секрецията на стомашна киселини, която съдейства за образуването на язви.

Антиязвеното действие на растението е било потвърдено и по хистологичен път при изечаването на тъканта на стомаха. Гастроентеролозите са достигнали да извода, че руколата притежава антиокислително и антисекретно въздействие върху язвата и пречи на образуването на ранички на стомаха.

Снимка: Андреас Х.