Русия патентова лекарство срещу коронавирус

коронавирус

„Лейтрагин” се нарича първото патентовано лекарство за Ковид-19 в Русия.

Федералната биомедико-биологична агенция (ФМБА) на Русия вече има документи за патент от Роспанент за лекарството „Лейтрагин”, което може да предотврати или смекчи усложненията след заразяване с новия коронавирус.

Това информира агенцията в прессъобщение на своя уебсайт на 6 август 2020 г.

„Хексапептид Tyr-D-Ala-Gly-Phe-Leu-Arg е изцяло местна разработка“, отбелязват от агенцията. „Уникалността му се състои в това, че по никакъв начин не повтаря чужд опит. Това е първият в света и единствен агонист на делта-опиоидните рецептори, който навлиза в практическата медицина”, твърдят от ФМБА.

Както беше обяснено от ФМБА на Русия, общото наименование на оригиналното лекарство е „Даларгин”, което преди това се е използвало за лечение на язви на стомаха, остър панкреатит и панкреатонекроза. В същото време учени от Научния център по биомедицински технологии на ФМБА на Русия под ръководството на Владислав Николаевич Каркищенко установяват, че това лекарство играе активна роля в заздравяването и регенерацията на тъканите.

В допълнение, веществата от този клас, включени в препарата участват активно в организирането на имунния отговор, а също така са в състояние да предотвратят или смекчат „цитокинова буря” – масивно освобождаване на провъзпалителни вещества, което води до развитие на тежки респираторни и общи системни нарушения при пациенти с коронавирусна инфекция.

„Смекчаването на това състояние („цитокинова буря”) прави прогнозата за изхода от заболяването на пациента много по-благоприятна”, заяви Вероника Скворцова, ръководител на ФМБА.

Изследователи от Изследователския център по биомедицински технологии на ФМБА на Русия, като взеха предвид изброените свойства на „Даларгин”, го използваха, за да създадат нова лекарствена форма срещу Ковид-19. Те нарекоха разработката си „Лейтрагин“.

Проучванията показват, че най-ефективният начин за използване на новата лекарствена форма е инхалацията.

От руското патентно ведомство отбелязват, че „Лейтрагин“ е чисто местно лекарство, и то самото, както и всички негови компоненти, може да бъде произведено изцяло в Русия.

След приключване на клиничните изпитвания и регистрация на лекарството в Министерството на здравеопазването, Научният център по биомедицински технологии на ФМБА на Русия ще може да организира масовото производство на лекарството, което са създали, така че лекарите да могат да се справят с усложненията, които се развиват при пациенти с коронавирусна инфекция, която може да доведе до смърт.

Илюстрация на коронавирус в кръвта: Юрген Йещер